Villanyszerelők Lapja

Zöld felújítások a Kandó villamoskarán

| |  1348 | |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Sajtótájékoztatóval egybekötött projektzáró rendezvényen kerültek átadásra a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar óbudai telephelyén azon megújuló energiák oktatásával és kutatásával foglalkozó laboratóriumok, melyek KMOP 4.2.1/B-10-2011-0005 pályázat tá...

Sajtótájékoztatóval egybekötött projektzáró rendezvényen kerültek átadásra a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar óbudai telephelyén azon megújuló energiák oktatásával és kutatásával foglalkozó laboratóriumok, melyek KMOP 4.2.1/B-10-2011-0005 pályázat támogatásával valósultak meg, közli az egyetem az intézmény honlapján.

Az egyetem a fejlesztésre az Új Széchenyi Terv keretében közel 281 millió forintot nyert el, amelyhez a 49 millió forintnyi önrészen kívül az egyetem, valamint az érintett karok további 17 millió forint hozzájárulást biztosítottak. A projekt keretében az óbudai telephelyen kilenc új laboratórium került kialakításra, így a Kültéri napelem és napkollektor laboratórium, a Környezeti hatások kutató és oktató laboratórium, az Ózonállóság vizsgáló laboratórium, a Spektrális sugárzások laboratórium, a Napelemek alkalmazását kutató és oktató laboratórium, a Szélerőmű vizsgálati laboratórium, a Biogáz laboratórium, és az Infokommunikációs laboratórium.

A laboratóriumok kialakításán felül az Óbudai Egyetem és a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar saját forrásait felhasználva megújult a bejárat is, ahol egy robogó és egy elektromos autó töltésére alkalmas E-Mobility töltőállomást hoztak létre. Az eszközökhöz különleges, az épület kialakításához illeszkedő flexibilis napelemtáblák biztosítják az energiát. Ezzel a hallgatók méréseket végezhetnek a villamos járművek töltését illetően is.

(fotók: innen)

Dr. Turmezei Péter a Kandó Kámán Villamosmérnöki Kar dékánja a megnyitón elmondta, hogy a projekt általános célja az volt, hogy az egyetem a megújuló energiaforrások gyakorlati képzésével, oktatásával, kutatásával kapcsolatos mérőeszközök, laboratórium infrastruktúra fejlesztésével a tudásalapú társadalom és gazdaság követelményeinek megfelelő, versenyképes szolgáltatást legyen képes nyújtani. Kiemelte, hogy a hétköznapok szürke sorában nagy örömöt jelentenek az ilyen jeles napok, mint a mai is, hiszen a megújuló energiaforrások oktatásának és kutatásának korszerű feltételeit biztosító laboratórium komplexum szinte egyedülálló.

 


Kandó