Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Energiatároló állomást gyártottak Fóton

| |  2194 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Bemutatták Svájc legnagyobb egyenáramú energiatárolóját, amelynek célja, hogy új ismeretekkel szolgáljon az elosztóhálózatban tárolóelemként való használhatóságáról. Az egy megawatt csúcsteljesítményre méretezett berendezés kereken 500 kilowattóra tárolására képes – ez nagyságrendileg egy átlagos családi házban élő család egyhavi elektromos energia igényének felel meg.

A demonstrációs berendezést az ABB svájci cég szállította és gyártotta, és az ABB termékei közül egy speciális kétirányú inverter, a SCADA-irányítástechnikai rendszer, valamint az akkumulátorok befogadására az ABB fóti gyárában gyártott energiatároló állomás (ESM – Energy Storage Modul) kapott szerepet. A rendszertervezés a Badenben működő Energia Rendszerek Divízió (PSSS) felelőssége volt, amíg az energiatároló állomás konstrukciós, gépészeti és villamos tervezését az ABB magyarországi kompakt transzformátorállomás gyárának munkatársai végezték.

Robert Itschner, a PSSS vezetője a sajtókonferencián ismertette, hogy milyen áramtermelési trendek terhelik meg egyre inkább az elosztóhálózatot: a fogyasztóktól távoli, decentralizált és ingadozó termelés. Az akkumulátoros tárolók közvetítő szerepet játszhatnak, például helyben tárolhatják a fotovoltaikus (napelemes) úton, vagy a szélerőművek által nyert elektromos energiát, és így decentralizáltan elnyelik a termelési és a fogyasztási csúcsokat. Az energiatárolók meddőkompenzációra és rendkívül gyorsan elérhető tartalékenergia forrásaként is használhatók.

A költségek egyelőre az energiahálózatban való gazdaságos használat ellen szólnak. A felhasznált lítium-ion akkumulátorok azonban, amelyek a laptopokban és a mobiltelefonokban is megtalálhatók, egyre kedvezőbb áron érhetők el. Az energiatároló állomásban 10 000 ilyen cella található. Ezzel a pilot projekttel a következő hónapokban és években azt vizsgálják, hogyan optimalizálhatók a különböző szabályozási paraméterek, és hogyan hatnak a töltési és kisütési folyamatok a gyakorlati alkalmazásra. A világ vezető vállalata az energetika és az automatizálás területén. Korszerű megoldásainkkal lehetővé tesszük a közüzemi szolgáltató és ipari ügyfeleinknek, hogy növeljék termelékenységüket, miközben csökkentik a környezeti ártalmakat.

Az ABB csoport több, mint 100 országban van jelen és 135 000 alkalmazottat foglalkoztat. Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban. Az elektromos energia nem tárolható – eltekintve a kondenzátoroktól és a szupravezető tekercsektől, amelyek csak viszonylag kis mennyiségű energia rövid idejű tárolására alkalmasak. A hosszabb idejű tároláshoz ezért a villamosenergiát más formába alakítják át, és szükség esetén, az elektromos hálózatba történő visszatáplálás előtt visszaalakítják elektromos energiává.

ABB