Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Smart LED – Mitől válik okossá a világítás?

2020. március 4. | támogatott cikk |  1886 |

Smart LED – Mitől válik okossá a világítás?

A LED-világítás alkotóelemei a LED-diódák, a hűtést biztosító ház, az áramgenerátoros meghajtóelektronika, és a fényerőszabályzás eszközei. Ezeket külön eszközökként alkalmazva (nem egy lámpatestben összezárva) okosan optimalizálhatjuk minden világítási rendszerünk költségeit.

Olyan világításvezérlési projektigényekre is Smart LED-megoldást nyújthatunk, amikre az elterjedt, hagyományos eszközökkel csak drága buszprotokolok alkalmazásával, vagy azokkal sem nyílik lehetőség.

Minél több lámpatestet tartalmaz egy projekt, annál több előnyünk származhat Smart LED-rendszer alkalmazásakor. Jelentős megtakarítást jelent a kisebb kábelezési igény mind anyagköltségben, mind munkaórában. Már egy irodaház tárgyalójának négy LED-paneljével is többet tehetünk, mint be- és kikapcsoljuk, de többtíz vagy többszáz panelt egy rendszerbe kapcsolva, fényáramukat egyszerre szabályozva nyílnak meg előttünk igazán a Smart LED lehetőségei.

 A lehető legtöbb fényt biztosítani az emberek által használt terekben, a lehető legkevesebb energia felhasználásával. Biztosítani az egyenletes, homogén megvilágítást, vagy területeket pont a megvilágításukkal kiemelni a környezetükből. Komplex világítási igények, melyekre a LED-panelek, a szűkebb fényszögű szpotlámpák és mélysugárzók (downlight), illetve a moduláris LED-lámpatestek nyújtanak megoldást. Utóbbiak kültéren és beltéren egyaránt alkalmazhatóak.

LED-panelek kétféle kialakítással érhetőek el a piacon, peremvilágító és a magasabb hatékonyságú hátfalvilágító megvalósítással. Utóbbi kialakítás kiküszöböli a peremvilágító megoldások fényterelési veszteségeit, illetve az öregedő panelek sárgulását is. Álmenyezetek moduljaihoz és a hagyományos négycsöves armatúrákhoz alkalmazkodva a legelterjedtebb panelméret az úgynevezett 60x60-as (595x595mm), amelyek telepíthetőek süllyesztve, az álmenyezet szerelőkeretére, vagy csíptetve. Függesztve belógathatóak, vagy felületre szerelhető szerelőkeretekbe rakhatjuk a paneleket. A gipszkarton-borítású felületek igényeihez az ún. 30x120-as méret az ideális választás. A hátfalvilágító kialakítású panelek sokkal kevésbé érzékenyek a falszerkezetben őket körülvevő hőszigetelő anyagok jelenlétére, mint az élvilágító szerkezetűek.

A szpot fényforrások és mélysugárzók (downlight) az alattuk lévő szűkebb terület megvilágítására, az ott lévő tárgyak térben történő kihangsúlyozására szolgálnak. A LEDsec MCOB szpotfények három méretben (50, 70, 88), három színhőmérsékletben (3000, 4000 és 5000 K) és háromféle fényszöggel (15° és 25° lencse, valamint 35° tükör) érhetőek el. A süllyesztőkeretek többféle kialakításban, különféle mélységekben és dönthetőségekkel választhatóak, ugyanakkor az 50-es mérethez elérhető felületre szerelhető tartó is.

Szpot LED-fényforrások különféle kialakítású szerelőkeretekkel a LEDsec kínálatában.

Magas belterek, csarnokok és külterek világítását moduláris LED-fényforrásokkal tudjuk megvalósítani. Az ML40 LED-modulok egy masszív hűtőbordára (50 W feletti hőleadási képesség) szerelt, a LED-diódákat magánhordó áramköri lapból és az eléjük vízzáróan rögzített PMMA lencsepanelből állnak. A lencsepanel vetítési fényszöge lehet 30°, 60°, 90°, de akár 145°-os is, mely igény szerint cserélhető. Ez által tudják a megfelelő fényt biztosítani folyosókon, csarnokok menyezetéről, de akár magas póznák tetejéről is.

Amikor Smart LED-világítást telepítünk, a LED-fényforrások nem kell hogy tartalmazzanak beépített meghajtóelektronikát, a DC bemenet rengeteg lehetőséget biztosít különféle fényáram-szabályozási megoldások megvalósítására.

A külső meghajtók előnyei

 A LED-diódák árama egy szűk feszültségtartományban többszörösen változik, ezért áramszabályozott LED-meghajtókat használunk. Egy meghajtóra több lámpatestet is beköthetünk. Tartsuk szem előtt, hogy a meghajtó maximális árama kevesebb lehet, mint a párhuzamosan rákapcsolt LED-ek összeadott maximális árama, de több semmiképp ne legyen. Több kisteljesítményű LED-meghajtó fajlagosan mindig többe kerül, mint az őket kiváltó kevesebb, nagyteljesítményű változat, ráadásul a fényerőállításhoz is többféle megoldási lehetőséget kínálnak a nagyobb meghajtók. A 0-10V fényáram-szabályozás alapelve, a vezérlőfeszültség csökkentésével csökkentjük a meghajtó kimenő áramát. Ha 5, vagy 3 V-ra csökkentjük a vezérlőfeszültséget, lámpáink rendre 50% vagy 30% teljesítményen világítanak, ha 0 V-ra csökkentjük – például rövidre zárjuk egy kapcsolóval – a vezérlőfeszültséget, a meghajtó lekapcsolja a kimenetet, ez a kikapcsolási parancs. A vezérlés történhet egy- vagy többcsatornás aktív fényáram-szabályzókkal is, mint amilyen az SL-1, SKL-CC vagy az SST18-CC változatai, de történhet passzív áramköri elemekkel is (ellenállások, potenciométerek).

Több hátfalvilágító LED-panel meghajtása egy szabályozható meghajtóról.

Túlméretezés

A LED-fényforrások öregedésükkel, a terhelésüktől függöen akár 1-2%-ot is veszíthentnek fényerejükből 10 000 munkaóránként. Tudatos tervezéssel kellő tartalékot képzünk a rendszerben, hogy akár 10 év elteltével is képes legyen teljesíteni a megvilágítási elvárásokat. Megfelelő meghajtókkal a LED-öregedés munkaóra-alapú automatikus kompenzációjára is lehetőséget biztosítunk.

Amennyiben érdeklődik világítástechnikai megoldásaink után, keresse fel weboldalunkat a videosec.com címen, ahol többféle Smart LED példát és a megvalósításhoz szükséges eszközöket is megtalálja, illetve lépjen kapcsolatba kollégáinkkal.

ÉrdekeL →

A borítóképen:  128 LED-panel egy rendszerben, 16 Videosec meghajtóról táplálva, 0-10V fényáram-szabályzással.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

LEDOkosotthonVilágítástechnika