Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2015. szeptember

A Ganz-gyár, a magyar villamosipar bölcsője

Dobai Gábor |  6542
4 5 (2)

A Ganz nevet viselő gyárak története 1844-ig nyúlik vissza, amikor Ganz Ábrahám megalapította hét munkást foglalkoztató első önálló gyárát, melynek egyik részlege az 1870-es években kitörési pontot talált, és rövid idő alatt nemzetközi jelentőségűvé növekedő vállalkozás lett.

A villámvédelmi rendszer folytonosságának igazolása

Kruppa Attila |  7303
4 5 (3)

Az MSZ EN 62305-3 szabvány részletes követelményeket fogalmaz meg a villámvédelmi rendszer részeként használt vasbeton szerkezetek folytonosságával és annak vizsgálatával kapcsolatban. Annak jártunk utána, hogy ezek a követelmények mennyire megalapozottak, mennyire várható el teljesítésük a gyakorlatban, és hogy van-e olyan mérési módszer, amellyel a villámvédelmi rendszer egészének állapotáról objektív képet kaphatunk.

MSZ EN 61140 – Áramütés elleni védelem I.

Navigálás a változó előírások tengerében XXXII.

Rátai Attila |  11 431
3 5 (2)

Mi az alapanyaga a piskótának? A víz, a tojás vagy a liszt? És mi a lecsónak? A paprika vagy a paradicsom? Mitől működik az autó? A kerék vagy a motor, esetleg a kaszni a fontosabb? Az MSZ EN 61140-nel is ez a helyzet. Sok szabványt megvizsgáltunk már a villamos biztonságtechnika terén. De egy szabványról még nem írtunk – az az igazság, hogy alig említettük, pedig szinte az összes villamos biztonságtechnikai szabvány hivatkozik rá.

Multifunkciós időrelék univerzális tápfeszültséggel

Villanyszerelők Lapja |  5803
1 4 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat

Életveszélyes az ionkazán!

Lantos Tivadar |  5808
1 5 (1)

Lapunk foglalkozott már ezt megelőzően is az ionkazánokkal, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a készülékek működtetése több esetben nem felel meg az érintésvédelmi szabvány előírásainak, ezért használatuk – a hazai viszonyokat figyelembe véve – életveszélyes lehet.

Teljesítményoptimalizálás és más előnyök

A napelemek gyakorlati működéséről II.

Boros Viktor |  7126
1 4 (1)

A cikk első részében leírtuk azokat a változatos műszaki tényezőket és környezeti kockázatokat, amelyek akár 80-90 százalékos teljesítményvesztést is okozhatnak a rendszerek működésében, a második részben pedig bemutatjuk a problémák költséghatékony megoldását.

Tévhitek és tények I.

Magyar Szabványügyi Testület |  2750

Mikroelektronika a villamossági eszközökben XIII.

Porempovics József |  5767
2 4 (1)

Folytatva az előző cikkben megkezdett, érzékelőkkel rendelkező moduláris eszközök belső világába történő betekintést, most egy viszonylag népszerű és gyakori eszköz, az alkonykapcsoló áramköri alapmegoldásait tekintjük át.