Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Jogi esetek

A kötelező energetikai auditról

2015. szeptember 15. | Fenyvesi Andrea |  1926 | |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Május 26-án jelent meg 2015. évi LVII. Energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtására vonatkozó kormányrendelet (122/2015. V. 26.), amely tartalmazza többek között a nagyvállalatok energetikai auditálási kötelezettségét. A törvény 22. § (1)...

Május 26-án jelent meg 2015. évi LVII. Energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtására vonatkozó kormányrendelet (122/2015. V. 26.), amely tartalmazza többek között a nagyvállalatok energetikai auditálási kötelezettségét.

A törvény 22. § (1) bekezdése szerint azt, hogy a nagyvállalatok kötelesek idén decemberig és azt követően négyévente energetikai auditálást végeztetni. A törvény meghatározza az első audit elvégzésének határidejét is, mely 2015. december 5. – áll a 48. § (1) bekezdésében.

A 25. § (1) bekezdése leírja, hogy az ellenőrzést követően legfeljebb tízmillió forint bírsággal sújtható a nagyvállalat, amely
a. a kötelező energetikai auditálást a Hivatal felhívását követő 90 napon belül sem teljesíti, vagy
b. az ellenőrzés során az együttműködési kötelezettségét – az audit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felé történő megküldési kötelezettséget is beleértve – nem teljesíti.

Továbbá a 25. § (3) bekezdése szerint a bírság ismételten is kiszabható, ennek legkisebb összege az előzőleg megállapított bírság 150%-a, legmagasabb összege tizenötmillió forint lehet. A 22. § (2) bekezdése kimondja, hogy az EN ISO 50001 szabványnak megfelelő, tanúsított energiagazdálkodási rendszert működtető vállalatok mentesülnek e kötelezettség alól.

Itt azt mindenképp hangsúlyoznunk kell, hogy az ISO 50001 tanúsítvány megszerzése könnyebb, mint az energetikai audit elvégzése. Főleg, ha a vállalat már rendelkezik más ISO minősítéssel (pl. ISO 9001, ISO 14001). Ráadásul egy ISO tanúsítvány marketing- és kommunikációs értékkel is bír.ISO 50001 vagy audit?

Mindkét esetben konkrét számításokat, elemzéseket kell végezni a jelenlegi villamosenergia-fogyasztásra vonatkozóan, konkrét és számszerűsített megoldásokat kell meghatározni az energiahatékonyság javítására. De mire van szüksége ehhez a vállalatnak? A vállalatnak rendelkeznie kell energiairányítási rendszerrel, akár az ISO 50001 minősítést, akár az energetikai audit elvégzését választja. A törvény 13. § alapján mindkét esetben a minimumkövetelmények a következők:
• az energiafogyasztással és a villamos energiára vonatkozó terhelési profilokkal kapcsolatos naprakész, mért és visszakövethető adatokra kell épülniük,
• arányosnak és megfelelően reprezentatívnak kell lenniük, hogy megbízható képet adjanak az általános energiahatékonyságról,
• az adatoknak tárolhatónak kell lenniük.

A törvény rendelkezik arról is, hogy külső, független, akkreditált auditornak kell elvégeznie a fenti folyamat felülvizsgálatát. A tanúsítás mindig a tanúsítás tárgyának felülvizsgálatát jelenti az azzal szemben támasztott (pl. törvény vagy szabvány által megfogalmazott) objektív követelményrendszerrel szemben, és az annak való megfelelőséget igazolja. Ebben támogatja a nagyvállalatokat és a villamos szakma résztvevőit a Magyar Energiahatékonysági Intézet azzal, hogy auditorjegyzéket indít, mely segítséget nyújt a külső, akkreditált auditorok kiválasztásában. Az eddig kiváró nagyvállatok számára egyre sürgetőbbé válik az auditok elvégzése, ehhez a mérési és energiairányítási rendszerek kiépítése. Ez a villamos szakemberek számára is komoly kihívásokat jelent, mind a tervezés, mind a kivitelezés (új rendszerek kiépítése vagy a meglévők átalakítása), mind pedig az üzemeltetés során.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem