Villanyszerelők Lapja

Áttekintő táblázat alapján

Moduláris multifunkciós időrelék - univerzális tápfeszültséggel

2015. szeptember 15. | Porempovics József |  1683 | |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az időrelék nagy választékából most a legkedveltebb változatok, a multifunkciós időrelék kerülnek összehasonlításra, melyek közül a szintén első helyen kedvelt univerzális tápfeszültséggel rendelkezőkkel szűkül a termékkör. Időrelén egyébként általá...

Az időrelék nagy választékából most a legkedveltebb változatok, a multifunkciós időrelék kerülnek összehasonlításra, melyek közül a szintén első helyen kedvelt univerzális tápfeszültséggel rendelkezőkkel szűkül a termékkör.

Időrelén egyébként általában a relatív időműveket értjük, a hétköznapi szakmai zsargon nem sorolja ide a kapcsolóórákat, melyek az időrelével szemben valós idejű időműveknek tekintendők. Az időrelék tehát, mint relatív időművek, valamilyen külső indítójellel kezdik meg időzítési folyamatukat. Ez az indítójel vagy maga a tápfeszültség rákapcsolása az időrelére, vagy egy adott időrelére jellemző potenciálú külső START jel. A multifunkciós időrelék legtöbbje mindkét lehetőséget biztosítja, a sokszor 6-10 funkció közül van, amelyik tápra, van, amelyik startjelre és van, amelyik mindkettőre reagál egy funkción belül. A START jelet kiadhatjuk kézi vezérléssel vagy egy megelőző fokozat, folyamat kontaktusával. A kiválasztásnál ez utóbbi esetben érdemes elemezni az időrelé idődiagramján a START jel jellemzőit, ugyanis másként reagálhat a jel megérkezésére (felfutó él) és/vagy megszűnésére (lefutó él). Az idődiagramok az egyes funkciókhoz tartozó vezérlési alapeset mellett általában tartalmazzák a folyamat közbeni START jel változásaira történő reakciókat is, pl. időzítés közbeni újabb START impulzusra mi történik. Funkciók szempontjából mindegyik időrelé rendelkezik a három alapfunkcióval: meghúzás-késleltetés, elengedés-késleltetés, valamint ütemadás. A többi funkció már speciálisabb működéseket tesz lehetővé, pl. némelyik akár impulzusreléként is használható (áramkimaradásra tárolás nélkül), vagy éppen időtöbbszörözős lépcsőházi automataként.

A gyártói kínálatokban az analóg időrelék mellett megtalálhatók a digitális időrelé- változatok is. Az analóg a legtöbb esetben csak arra utal, hogy potenciométerrel kell beállítani a paramétereket, egyébként digitális áramkörökkel, esetleg mikrovezérlővel van megoldva a belső működtetés. A potenciométeres beállítás miatt a pontos időzítésekhez – ha szükséges – célszerű mérni, hogy megfelel-e a beállított időtartam az alkalmazáshoz. Pontos beállítást a digitális időrelék nyújthatnak, kijelzőn leolvasva a kívánt értékeket. Az időreléken beállítható időértékek, időtartományok sokszor nagyban túllövik az alkalmazásokhoz legtöbbször szükséges értékeket. Megtalálhatók az egész rövid időzítések akár 0,05 mp beállíthatósága, egészen akár a 100 napig. Ekkora időtartomány átfogására külön van tartománybeállító és a tartományon belüli finom beállító potenciométer. Digitális verzióknál a nyomógombokkal lehet könynyedén elvégezni a beállításokat.

A multifunkcionalitás mellett az univerzális tápfeszültség teszi még széles körben használhatóvá a táblázat eszközeit. A megnevezéssel óvatosan kell bánni az időrelé kiválasztásakor, ugyanis az univerzális táp elnevezés gyártónként mást takarhat, ahogyan ez látható is a táblázatból. A tényleges univerzális tápfeszültségnek jelenleg talán legelfogadottabb feszültségtartománya az AC/DC 12-240 V, ami persze nem azt jelenti, hogy a más tartománnyal rendelkező eszközöket ne lehetne így elnevezni.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem