Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2003. október

Kudarc és siker

F. I. |  3175
1

Központ porszívó a mostohagyerek IV.

Kucsera Mihály |  2397

A laikusok között terjedő közhiedelemmel ellentétben a központi porszívó nem kényelmi, hanem mindenek előtt egészségügyi beruházás. Lényege, hogy a beszívott por véglegesen kikerül a lakásból a kültérbe kifúvott levegővel együtt. A pormentes környezetre, tiszta levegőre és egészségére igényes építkező számára a ´90-es évek során a központi porszívó extra felszerelésből lassan alapfelszereléssé vált. Ezt az tette lehetővé, hogy a PVC csőhálózat előszerelése az építés során átlagosan mindössze 50-150 ezer Ft körüli többletköltséget jelent, ami bármely építkező számára elviselhető. Az elterjedést gyorsítja, hogy a védőcsövezéssel párhuzamosan - gyorsan és egyszerűen - elvégezhető előszerelést a tapasztalat szerint a többi szakma képviselői is előszeretettel ajánlják az építtetőnek. A villanyszerelők az ütemezés folytán természetesen lépéselőnyben vannak a megrendelés megszerzésében.

Objektívek és fókusztávolságok II.

Minden, amit tudni érdemes a biztonsági kamerákhoz csatlakoztatható objektívekről

Révész Péter |  2787

Az előző havi cikkünket folytatva továbbra is az objektívek útvesztőjében kívánunk segítséget nyújtani olvasóinknak. Az alapismeretek megismerése után következzen néhány konkrét számítási feladat a fókusztávolságok meghatározásához, amely döntő mértékben meghatározza leendő képkivágásunkat.

A védelmi technológiák fejlődése II.: AEC – Aktív Energiavezérlés, az új technológia

Túlfeszültség-védelmi eszközök régen és most

Vasvári-Nagy Sándor |  3442

Az előző cikkben végigkövethettük a védelmi kapcsolások első fokozatának, a szikraközök fejlődését. Ezek után megvizsgáltuk, a kezdeti B és C fokozatú védelmi kapcsolások hogyan működnek speciális feltételek esetén, és kiderült, hogy ezek a technológiák szélsőséges esetekben akár hibás működést, vagy a működés elmaradását produkálhatják. A második részben egy új technológiát mutatunk be, amely e különleges körülmények között is biztos működésű.

Kéziszerszámok körében

netadmin |  2502

Az EIB technikájáról X.

netadmin |  4921