Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Következő lapszámunk október 11-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2013. október

Elosztók és egyéb kábelfajták…

2013. október 16. | Rátai Attila |  14 352
2 5 (1)

Bár a most tárgyalt szabványok nem az MSZ HD 60364 sorozat részei, és nem is újak, de sok kivitelezést vizsgálva úgy tűnik, mintha csak a jövőben jelennének meg, érdemes tehát pár szót ejteni róluk. És mivel – hacsak nem WiFin keresztül jön a delej –, elmondhatjuk, hogy a két téma szoros kapcsolatban áll egymással. Kezdetnek nézzünk pár, kábelekkel kapcsolatos követelményt.

Hagyományos eszközök speciális funkciói I. - Időrelék másképpen

2013. október 16. | Porempovics József |  11 490
1

A hagyományosnak tekinthető moduláris, általában relé kimenetű, DIN sínre szerelhető eszközök a mindennapi villanyszerelés elmaradhatatlan készülékei. Legtöbbjük a saját feladatkörében egyetlen funkcióra használhatóak, de sok közülük az úgynevezett multifunkciós tulajdonsággal rendelkezik, ezekről fogunk szót ejteni. A multi funkcionalitás általában azt jelenti, hogy az eszköz, saját funkció csoportjában (pl. időrelék csoportja) a kimeneti relét a vezérlő bemenet különböző állapotai alapján (bekapcsolás, fel- és lefutó élek stb.) más-más logika szerint működteti. A gyakorlatban, legtöbb esetben valamelyik alapfunkciót kell használni egy-egy alkalmazás során, így a többi, speciálisabb funkció elkerülheti a felhasználó figyelmét, miközben némelyik funkció nagyon jól helyettesíthet más funkciócsoporthoz tartozó eszközt vagy használata megkönnyíti a vezérlési feladat megoldását.  

A gépjármű-világítás fejlődésének története I.

2013. október 16. | Laász János |  9544
1 3 (1)

Három részes cikksorozatot indítunk útjára, amelyben közreadjuk a gépjármű-világítás fejlődésének történetét, kiemelt fókuszálva az utóbbi harminc év jelentősebb lépcsőfokaira, amelyben végül elérkezünk napjainkig, a LED-es világításokig és a legaktuálisabb fejlesztésekig.

Kisfeszültségű kapcsolóberendezések szerelési szabványának változásai II. - A konstrukcióellenőrzés főbb lépései

2013. október 16. | Szijártó Gábor Ruff Engelbert |  9548
1 4 (1)

Jelen írás a közeljövő egy igen jelentős szerelési szabványával kíván foglalkozni: az MSZ EN 61439-cel (IEC 61439). Cikksorozatunk első részében röviden ismertettük a szabvány múltját, követelményeit, kitértünk arra is, hogy miért szükséges egy új szabvány a kapcsoló- és vezérlőberendezések szerelésére, továbbá, hogy milyen változásokat hozott az MSZ EN 60439-hez képest, és mindez hogyan érinti a piaci szereplőket (tervezők, beruházók, üzemeltetők).A most következő részben kísérletet teszünk további új fogalmak értelmezésére, úgy, mint például a konstrukcióellenőrzött és darabvizsgált berendezések. Bemutatjuk a háromféle ellenőrzési metódust, ami szóba kerülhet az új szabványnál. Végül ismertetni fogjuk az új szabvány főbb műszaki specifikációit – kiemelve a konstrukcióellenőrzés lépéseit.

Lámpatest korszerűsítés és a CE megfelelőség kérdései

2013. október 16. | A Világítástechnikai Társaság kérésére összeállította a TÜV Rheinland Intercert Kft. |  5585

Mobilforradalom: a kijelzők világa

2013. október 16. | László Ferenc |  3507
1

Egyre nagyobbak és egyre szebbek az okostelefonok kijelzői, de mit lehet tudni a mögöttes technológiákról? Összeszedtük a fontosabb tudnivalókat. Gazdasági világválság ide vagy oda, a mobiltelefon iparág egyre jobban teljesít. Az IDC piackutató cég jelentése szerint az idei esztendő első negyedévében világszerte több mint 418 millió mobilkészüléket adtak el, és ebből a mennyiségből már 216 millió okostelefon besorolású modell volt. A teljes piac néhány százalékot nőtt egy év alatt, de a smartphone szektor növekedése közel 42 százalékos, így nem csoda, hogy mostanság már több okostelefont adnak el, mint hagyományos feature phone-t. Ez persze a mobilokba szánt processzorok, memóriachipek és szenzorok gyártásával foglalkozó cégek számára is jó hír, no és persze a kijelzőgyártóknak sem lehet okuk a panaszra. A felhasználó és a mobiltelefon közötti kapcsolatot pedig pontosan ez utóbbi alkatrész határozza meg: ha alacsony felbontású, vagy kelletlen nyomáspontú a display, máris szidjuk magát az egész készüléket, de mostanság szerencsére már egyre inkább ennek ellenkezőjére vannak példák. Írásunkban áttekintjük, hogy jelenleg körülbelül mit érdemes tudni a mobiltelefonokba szerelt kijelzőkről.

A szolár kábelekről

2013. október 16. | Balogh Ádám |  13 122
1

Napelemes rendszerek villám- és túlfeszültség-védelmi kérdései

2013. október 16. | Kulcsár Lajos |  15 511
1 4 (1)

A napenergia hasznosításának kétféle módja ismert: az aktív megoldás a nap energiáját alakítja át villamos- vagy hőenergiává, a passzív pedig az épület megfelelő tájolását jelenti. Az aktív hasznosítás lehet fotovoltaikus (napelem), vagy termikus (napkollektor) és a két rendszer egymást kiegészítve oldhatja meg egy létesítmény villamos- és hőenergia ellátását. A fotovoltaikus rendszereket általában az épületek tetején helyezik el, ezek fémrészei fokozottan ki vannak téve a villámcsapásnak. A villámáramok a fém csővezetékeken, elektromos vezetékeken keresztül bejuthatnak az épület belsejébe, ezáltal beláthatatlan károkat okozhatnak. Ezen rendszerek megvalósításának bekerülési költsége igen magas, a megtérülési idő jelentős, ezért is kiemelendő a maximális védelmet biztosító villám- és túlfeszültség-védelem megvalósítása.

Érintésvédelmi multiméterek áttekintő táblázata

2013. október 16. | netadmin |  4666
1

Érintésvédelmi multiméterek áttekintő táblázata. A táblázatba kattintva a billentyűzet jobbra-balra gombjaival kényelmesen irányíthatja a tartalmat.