Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Áttekintő táblázat alapján

Gondolatok az érintésvédelmi multiméterek kapcsán

2013. október 16. | Németh Gábor |  3631 | |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Szerencsére a bőség zavarával küzd az a villamos biztonságtechnikai felülvizsgáló, aki műszert szeretne vásárolni ma a piacon található széles választékból. A műszerek általános ismerete, a sok év alatt összegyűlt gyakorlati tapasztalat viszont már n...

Szerencsére a bőség zavarával küzd az a villamos biztonságtechnikai felülvizsgáló, aki műszert szeretne vásárolni ma a piacon található széles választékból. A műszerek általános ismerete, a sok év alatt összegyűlt gyakorlati tapasztalat viszont már nem biztos, hogy elég a mostani sikeres vásárláshoz. Nagyon fontos e szakterület fejlődésének és (mostanában nyugodtan mondhatjuk) folytonos változásának állandó követése is, mert a friss információk segíthetnek eligazodni a „készülékdzsungelben”.

Többféle szempont szerint lehet csoportosítani az érintésvédelmi műszereket. Nagyon fontos tehát, hogy lehetőleg pontosan fogalmazzuk meg az igényeket, hogy a megfelelő kategória műszerkínálatából tudjunk válogatni.

 

Csoportosítás

Mérőképesség szempontjából az érintésvédelmi műszerek között léteznek univerzális és célműszerek. Előbbiek az adott felhasználási terület minden, vagy „majdnem” minden mérési feladatára alkalmasak, míg a célműszerek csupán egy-kettőre belőlük.

Kijelzés szempontjából léteznek hagyományos analóg műszerek, elsősorban a célműszer (pl. szigetelési ellenállás mérő) kategóriában, lassan azonban kizárólagossá válnak a számítástechnikára épülő digitális készülékek. Az analóg műszerek előnye, hogy a mutató pozíciója azonnal értékelhető eredményt ad, hátrányuk a sérülékenyebb mechanika, a kevésbé precíz leolvashatóság és az eredménytárolás hiánya. A digitális műszerek strapabíróbbak, nagyobb pontosságúak lehetnek, számítógéppel összekapcsolva pedig a jegyzőkönyvkészítést és az eredmények archiválását tehetik sokkal egyszerűbbé.

 

Szabványossági követelmények

Azt, hogy az ellenőrzések, felülvizsgálatok során milyen méréseket kell elvégezni, különféle szabványok rögzítik. Jó tudni, hogy a szabványok használata már nem kötelező, ám azt is érdemes észben tartani, hogy vitás jogi esetekben mérvadóak lehetnek! Éppen az érintésvédelem területén eltérni a szabványkövetelményektől csak speciális esetben lehet indokolt, hiszen a szabvány a szakma fontosabb szabályainak gyűjteménye. Az érintésvédelmi méréseknél a mérőműszerekre vonatkozó pontossági és biztonságtechnikai követelményeket az MSZ-EN 61557 szabvány határozza meg az összes mérési feladatra, vagyis a szigetelési ellenállás, a hurokimpedancia, a védővezető ellenállás, a földelési ellenállás, a fázissorrend és az áram-védőkapcsolók (RCD) vizsgálata esetében. Az itt felsoroltak nevezhetők tehát az érintésvédelem „alapméréseinek”.

 

Egyre több intelligencia

A legújabb műszerek már folyamatosan monitorozzák a három mérővezeték (fázis, nulla, föld) közötti feszültséget, ezzel segítik a helyes bekötést. Egyes modellekbe rövid mérési sorozatot tartalmazó automatikus áram-védőkapcsoló teszteket építenek, melyek a mérés végén akár a minősítést (megfelelt/hibás) is kijelezhetik. Vannak típusok, amelyeknél egy előre beprogramozott (és a kereskedelemben megjelenő újabb típusokkal folyamatosan bővített) biztosító-táblázatból a felhasználó kiválaszthatja az éppen hurokellenállás üzemmódban mért eszközt, s a műszer a számított várható rövidzárási áram alapján azonnal meg is adja a minősítést.

A nagyobb tudású, univerzális műszerek – azon felül, hogy elvileg minden érintésvédelmi mérés elvégezhető velük – számos kiegészítő szolgáltatást is nyújtanak. Vannak olyanok is, amelyekhez megvilágítás (lux) mérő adapter csatlakoztatható, vagy kábelkereső opcióval rendelkeznek, vagy valódi effektív (TRMS) áramot, továbbá teljesítményt (valós, látszólagos, meddő) is mérnek. Emellett olyanok is vannak, melyekkel a feszültség és áram jel felharmonikusai is vizsgálhatóak. A korszerű digitális érintésvédelmi műszerek képesek a mérési eredmények tárolására, egyes modelleknél nem csupán egyszerű sorszámozással, hanem strukturált bontásban, a későbbi jobb visszakereshetőség érdekében. Néhány érintésvédelmi műszerhez olyan szoftver is kapható, mely komplett jegyzőkönyv készítését is kínálja, akár magyarul is. Itt hozzá kell tenni, hogy jelenleg Magyarországon az érintésvédelmi mérés jegyzőkönyvének formátumára nincs szabályozás, így a szoftver által létrehozott, EN 60364 szabvány szerinti jegyzőkönyv akár fel is használható.

 

A jövő hírnökei

Az érintésvédelmi műszerek között megjelent egy új generáció. E készülékek beépített intelligenciáját előre programozott, automatikusan végrehajtható méréssorokkal növelték meg. A mérési gyakorlatban ugyanis rengeteg az ismétlődés, mert egy mérési pont jellege tulajdonképpen meghatározza, hogy ott milyen méréssort kell elvégezni (pl. egy végponton hurokellenállás, védővezető-ellenállás, áram-védőkapcsoló vizsgálat és szigetelési ellenállás). A megfelelő belső programmal rendelkező műszernek tehát elegendő lehet megadni a jelleget, s a megfelelő csatlakoztatásokkal a műszer az odaillő méréssorban lévő méréseket egymás után automatikusan elvégzi, s közben az összes mért eredményt (akár a helyszínen is elnevezhető) az adott mérési helyhez tárolja. Ezáltal gyorsabbá válik a mérés (hiszen nem kell manuálisan üzemmódokat váltani), és abban is biztosak lehetünk, hogy minden szükséges mérést elvégeztünk.

A megújuló energiák hasznosításának lassan, de biztosan bővülő gyakorlata, ill. azon belül a napelemes rendszerek vizsgálata új, némiképpen különleges vizsgálandó területként jelentkezik az érintésvédelemben. Ezeknél a hálózatra kapcsolt rendszereknél a hagyományos érintésvédelmi méréseken felül számos speciális méréssel kell/lehet a panelek és a teljes rendszer megfelelő működését ellenőrizni, mind a telepítéskor, mind a későbbi periodikus ellenőrzések során. A leginnovatívabb gyártók már erre az összetett feladatra is gondoltak. Megjelentek azok a kombinált érintésvédelmi mérőműszerek, amellyel elvégezhető a teljes felülvizsgálat, beleértve például az egyenáramú oldalon – többek között – a panelek üresjárási feszültségének és rövidzárási áramának mérését. Némelyikük olyan csatlakozó adapterekkel is rendelkezik, amelyek a biztonságos kapcsolódást és szétválasztást garantálják.

 

A választás felelőssége

Az itt közreadott táblázatban – többek között terjedelmi okokból is – csak az univerzális műszerekkel foglalkoztunk. Azonban a „mindentudó” műszerek között is mindig érdemes megvizsgálni, hogy milyen – számunkra szükséges – extra szolgáltatást nyújtanak. Jó példa erre a földelési ellenállás mérés. Ha olyan helyen mérünk, ahol nincs hálózati csatlakozás, akkor a beépített jelforrással (és az annak megfelelő módszerrel) mérő műszer lehet a nyerő (nem kell aggregátról gondoskodni). Gyakran végzett villámvédelmi vizsgálatok esetén nagy előny lehet a lakatfogóval kiegészített földelési ellenállás mérés, mert rengeteg idő megtakarítható azzal, hogy bontás nélkül, áganként lehet mérni az egyes levezetők ellenállását. Városi környezetben fontos lehet a két-lakatfogós, szonda nélküli földelési ellenállás mérés képessége, hiszen a „betonrengetegben” sok helyen nem lehetséges szondákat leverni.

Szempont lehet a könnyű kezelhetőség és az egyszerű használat is. Egyes típusok például „szabad kezet adnak” a felhasználónak és a hátukon mágneses rögzítőelemet „viselnek”, amellyel a műszer megfelelő fém felületre felrögzíthető. És fontos veszély elhárító lehet a fémből készült mérésindító gomb, melyhez csatlakozó áramkör letiltja a mérést, ha a védővezetőn a mérő személy ujjához képest feszültséget (hibás bekötést) észlel. Egyes műszerek helyes csatlakoztatását segítik a nagy méretű, megvilágított grafikus kijelzőn gombnyomásra megjeleníthető, az adott méréshez javasolt bekötési rajzok is. Az eredmények minősítésére is alkalmas műszereknél – ha erre a funkcióra szükségünk van – érdemes figyelni az egyértelmű és jól látható kijelzésre is. No és végül, ha valakinek sokat kell gyalogolni „nyakában” a műszerrel, akkor érdemes megnézni az árak mellett a készülék súlyát is.

Kellemes böngészést kívánunk a táblázathoz!

Lakatfogó


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem