Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Greta Thunberg nem lájkolná a villanykapcsolós szavazást

2023. május 23. | VL online |  694 |

Greta Thunberg nem lájkolná a villanykapcsolós szavazást

Napjainkban teljesen megszokott, hogy egy-egy televíziós műsort a nézők a szavazataikkal interaktív módon befolyásolhatnak. Ugyan az sms-sel és emeltdíjas hívással való voksolásnak 20 éves múltja van, de már a 60-as években is volt megoldás egy-egy versenyen vagy vetélkedőn való közöségszavazásra, méghozzá az elektromos áram „túlfogyasztásával”.

A 60-as, 70-es évek népszerű műsorai voltak a Riporter kerestetik, a Ki mit tud? vagy Táncdalfesztivál, amelyek 1968-től kezdve egy igazán eredeti ötlettel vonták be a nézőket a továbbjutók kiválasztásába.

A verseny alakulását befolyásolni vágyó televíziónézők az úgynevezett villanykapcsolós módszerrel tudtak voksolni. Ez abból állt, hogy adott idősávban, amikor a műsorban voksolásra szólították fel a nézőket, és a támogatni vágyott versenyző neve elhangzott, a szavazók az otthonaikban a rendelkezésre álló elektromos berendezéseit működtetni kezdték. Nem csupán a világítást kapcsolták fel a lakás helyiségeiben, hanem a hősugárzót és a villanyrezsót is feltekerték, miközben a porszívót is működtették a szavazás meghatározott időtartama alatt. Eközben a tévések figyelték az ország energiafogyasztásának változását az Országos Villamos Teherelosztó vezérlőtermében. A közöségszavazást az a versenyző nyerte, akire a legjelentősebb rendszerterhelés-változást mértek.

A 1971-es „Riporter kerestetik” című vetélkedő döntőjén épp zjlik a villanykapcsolós szavazás.

Egyik kollégánk aktív résztvevője volt ezeknek a szavazásoknak, az elmondása alapján már az utcán sétálva lehetett tudni, hogy villanykapcsolós szavazás zajlott éppen a tévében, mert minden ház ablaka világított. Egy Facebook-kommentelő így emlékezett vissza: „a Riporter kerestetik szavazásnál minden is ment, a műhelyben is forgott minden, nappali világosság az udvaron, az egyik bátyám szó szerint percekig húzta az ívet! Apu TITÁSZ dolgozó volt, a 60-as években már 3-fázis volt a házban.”

A képek forrása: Fortepan / Szalay Zoltán

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

áramfogyasztásÉrdekességTörténelem

Kapcsolódó