Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Ívzárlat-érzékelőkkel óvják a szélmalmokat

2022. április 11. | VL online |  1351 |

Ívzárlat-érzékelőkkel óvják a szélmalmokat

Hollandiában, egy tűzvédelmi projekt részeként, a 200 éves, fából épített szélmalmokat ívzárlat-védelmi eszközök telepítésével próbálják megóvni és biztonságosabbá tenni.

A korlátozott hely, valamint az elavult elektromos rendszerek valós veszélyt jelentenek minden régi épületre. Európában évente több mint kétmillió tűzeset történik, és ezek több mint egyharmada az elektromos berendezések meghibásodásaira vezethető vissza, amelyek nagyrészt veszélyes ívhiba következtében keletkeznek. A fából készült szerkezetek különösen veszélyeztetettek, mivel ezeknél egyetlen szikra is tüzet okozhat.

UNESCO világörökségi helyszín a hollandiai Kinderdijk faluban

A Dordrecht, Hollandia legrégebbi városa, melletti vizenyős, vízjárta területen, 1740 körül épült malmok eredetileg egy teljes vízgazdálkodási rendszer részét képezték. Kulcsszerepet játszottak az árvízvédelemben és az alacsonyan fekvő területek megvédésében, mivel a vizet a polderekből – így nevezik a tengertől vagy folyótól visszahódított és gátakkal védett alföldi területeket – a Lek folyóba vezették.

A holland szárazföld-megőrzési módszer kiemelkedő példáját képviselő malmokat, tekintettel azok hatalmas történelmi és szimbolikus értékére, az UNESCO 1997-ben a világörökség részévé nyilvánította. Megőrzésük biztosítása érdekében e század elején létrehozták a Kinderdijk Világörökség Alapítványt (SWEK).

Egyetlen szikra is tüzet okozhat

A 200 éves holland vízimalmok nádfedelesek, ezért gondos, átfogó védelmet igényelnek. 1981-ben és 1997-ben is, a pusztító tűzvészben két szélmalom a porig égett.

Egy nemrégiben végzett független helyszíni ellenőrzés azt állapította meg, hogy a lehető legjobb tűzvédelmi szint biztosítása érdekében az elektromos rendszereket korszerűsíteni kell.

„A malmok elosztószekrényeinek cseréjére kaptunk megbízást. Megbízásunk magában foglalta a létesítmény túlterhelések, rövidzárlatok és földzárlatok elleni védelmét is, valamint az ívzárlatok elleni védelem érdekében ívhibafigyelő eszközök (AFDD-k) telepítését – mondta Jeroen van Gent, a hollandiai székhelyű Van Gent Elektroservice munkatársa.

Mivel sok malmot magánlakásként is használnak, ezért a korszerűsítési munkálatokat úgy kellett elvégezni, hogy az áramellátás ne essen ki hosszú időre. Az alkatrészeknek vagy alrendszereknek kompaktnak kellett lenniük, alkalmasnak a már meglévő elektromos rendszerek utólagos korszerűsítésre. Fontos szempont volt a gyors telepíthetőség is, mivel az áramszolgáltatást a lehető legrövidebb időn belül helyre kellett állítani.  

„A munkákhoz az ABB elosztószekrényeit választottuk." – mondja van Gent. „Ennek oka, hogy az ABB sokoldalú biztonsági komponensek teljes csomagját szállítja, beleértve az ívzárlat-védelmet is, ami nagyon fontos ennél a projektnél, mivel az ívhiba elleni technológia a tűz ellen is védi a lakókat és a malmokat.”

AFDD-k: modern megoldások öreg épületekhez

Az AFDD-k beépített túláramvédelmet biztosító áram-védőkapcsolóval (RCBO) vannak felszerelve, amely így ívzhiba, földzárlat- és túláram elleni védelmet is biztosít. A készülék folyamatos önellenőrzési funkcióval is rendelkezik.

Az ívzárlat észlelésekor az AFDD készülék automatikusan kikapcsolja a berendezést, és megakadályozza a súlyosabb káresemények kialakulását. Az elektromos ív azért veszélyes, mert bárhol előfordulhat a létesítményben, anélkül, hogy észrevennénk. Különösen a régebbi épületekben nagy a kockázat a sérült vagy laza kábelek miatt – és a régi fából készült malmokban, ahol néha az egér is megrágja a vezetékeket, a kockázat és a lehetséges következmények még nagyobbak.

 

DS-ARC1 ívzárlat-érzékelő készülék (AFDD) integrált RCBO-val

Évente több mint kétmillió tűz keletkezik Európában, és ezek több mint egyharmadát az elektromos berendezések hibái okozzák. Ezek a meghibásodások általában veszélyes ívzárlatokra vezethetőek vissza.

Bár Hollandiában az ívhiba-érzékelés beépítése nem kötelező, azonban különböző irányelvek ajánlják, így rendszeresen alkalmazzák. Az ívzárlat-érzékelés a régi és az új épületeket egyaránt védi a tűz ellen, műemléképületek esetében különösen fontos lehet a beépítésük.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ívhiba

Kapcsolódó

AFDD

AFDD

Miért fontos az ívhibaérzékelő-eszközök használata?