Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Méréstechnika

Hálózatra kapcsolt fotovillamos rendszerek vizsgálata I.

Hibavédelem ellenőrzése − műszeres vizsgálatok VII.

2016/9. lapszám | Furján Attila Oláh Csaba |  5207 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Hálózatra kapcsolt fotovillamos rendszerek vizsgálata I.

A környező európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is egyre nagyobb teret nyer a villamosenergia-termelésben a megújuló energiaforrások felhasználása. Viszonylag egyszerű telepíthetősége és felhasználhatósága miatt ennek egyik legelterjedtebb formája a hálózatra kapcsolt fotovillamos rendszerek (napelemes rendszerek) alkalmazása mind lakossági, mind villamosenergia-szolgáltatói téren.

A telepített rendszerek névleges teljesítménye a háztartási méretű kiserőmű (HMKE) kategóriájától (HMKE kategóriába a maximálisan 50 kVA-es névleges erőművi teljesítő képességű kisfeszültségű magán-, vagy összekötő vezetékhálózatra csatlakozó villamosenergia-előállító berendezések tartoznak a vonatkozó jogszabály értelmében), egészen az akár több MW-os névleges beépített teljesítményű napelemes erőművekig, széles körben változhat. Természetesen a névleges beépített teljesítménytől függetlenül fontos szempont ezen rendszerek villamos biztonsága és hibavédelmi szempontból történő megfelelősége. Cikksorozatunk részeként jelen, valamint következő cikkünkben a napelemes rendszerek hibavédelmi szempontból történő ellenőrzésével foglalkozunk. Kitérünk a vonatkozó szabvány által előírt rendszerdokumentáció tartalmi követelményeire, melynek szerves részét képezi az első felülvizsgálati jegyzőkönyv és a hozzá tartozó minősítő irat.

A cikk még 10 610 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

HibavédelemMéréstechnikaMSZ HD 60364Napenergia

Kapcsolódó