Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Következő lapszámunk május 10-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2014. október

Ionkazán - a gazdaságtalan villanyfűtés

2014. október 14. | Lantos Tivadar |  3634
1

A hangzatos szófordulatok, a sci-fibe illő kifejezések, a túlzó adatok, a jelentős pénzmegtakarítás ígérete, a dicshimnuszok egy-egy technikai újdonságként beharangozott készülékről bizony megtévesztik a fogyasztót, aki hinni szeretne a csodában. A felébredés azonban sokszor keserves, mert a költségcsökkenés helyett csak a kiadások nőnek, és rádöbbenünk, hogy nem azt kaptuk, amit ígértek.

Szereléssel, karbantartással kapcsolatos jótállás és szavatosság III.

2014. október 14. | Dr. Jámbor Attila |  10 938
1

A 2014. március 15-étől hatályba lépett új Ptk. (a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény) és egyéb jogszabályok miatt fontossá vált, hogy a szereléssel, karbantartással foglalkozó cégek áttekintsék, hogy a jótállási, szavatossági kötelezettségeik a hatályos előírások alapján hogyan alakulnak.

A napelemes rendszereknél előforduló hibák típusai

2014. október 14. | Szemler Zoltán |  7606
1 5 (1)

Napelemes rendszereknél az üzemeltetési idő növekedésével arányosan jelentkeznek hibák a modulon és az inverteren. A hibatípusok azonosítása és azok hatásai nemcsak a gyártóknak fontos információk, hanem a befektetőknek, a napelem-üzemeltetőknek és a kutatóknak is. Jelen cikkben a hibatípusok megvizsgálásához tizenegy hálózatra kapcsolt napelemes rendszer működésének és azok felügyeleti rendszerének hozam szerinti elemzésére került sor.

Navigálás a változó előírások tengerében XXIII. - MSZ HD 60364-6:2007 - Ellenőrzés I.

2014. október 14. | Rátai Attila |  3353

Hajónk megküzdött számtalan viharral, széllökéssel, még egy-két kalóztámadással is, jó lenne, ha végre az élményeinket rögzíteni tudnánk a hajónaplóban. Már eddig is érintettük ezt a témát, de most pontról pontra végig fogunk menni azon a szabványon, amely szerint ezt most megtehetjük. Ez a szabvány nem más, mint az MSZ HD 60364-6:2007– Kisfeszültségű villamos berendezések – Ellenőrzés című szabvány.

Mikroelektronika a villamossági eszközökben V. Integrált áramkörök (IC-k)

2014. október 14. | Porempovics József |  4818
1

A cikksorozat eddigi részeiben az elektronikai áramkörök úgynevezett diszkrét alkatrészeivel kapcsolatos ismereteket frissítettük fel a leggyakoribb passzív és aktív eszközök fontosabb jellemzőinek bemutatásával. A tárgyalt eszközök valamelyike vagy többsége szinte biztosan megtalálható a magánéletben használt készülékekben (telefon, TV, mosógép stb.), de az elektronikával működő villamosipari eszközökben is.

A villamos készülékek által okozott tüzek megelőzése

2014. október 14. | Dési Albert |  7898
1 5 (1)

A háztartásokban nincs robbanás- vagy tűzveszélyesnek minősített helyiség (az Országos Tűzvédelmi Szabályzat a gépjárműtárolókat is „D” tűzveszélyességi osztályba sorolja). Ennek megfelelően a villamos eredetű tüzek megelőzésére elsősorban csak arra kell törekedni, hogy az üzemszerűen szikrázó villamos berendezéseket a tűzveszélyes és a gyúlékony anyagoktól kellő távolságban tartsák, vagy azoktól tűzgátló módon elválasszák.

Az elektromos autózás  jelene és jövője

Az elektromos autózás jelene és jövője

2014. október 14. | Lantos Tivadar Fülöp Miklós |  2586

Realista forgatókönyv szerint 2023-ra 52 000, többségében hibrid, kisebb részben tisztán hálózatról tölthető autó futhat Magyarországon, mely az akkori gépjárműpark 1,35 százaléka lehet. Ahhoz, hogy ez a számérték teljesüljön, számos problémát kell megoldania a műszaki és gazdasági szakembereknek.

125-230 mm-es átmérőjű falhoronyvágók

2014. október 14. | netadmin |  3067

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat