Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Már közel 50 000 középfeszültségű oszlop vált madárbaráttá

2019. március 22. | VL online |  1693 |

Már közel 50 000 középfeszültségű oszlop vált madárbaráttá

Az elmúlt évtizedekben az NKM áramhálózati társaság és elődei számos erőfeszítést tett a madarak védelmében, jelentős mértékben hozzájárulva ahhoz, hogy Magyarországon mára közel 50 000 db középfeszültségű oszlop madárbaráttá vált.

Legutóbb a szolgáltató munkatársai Békéscsabán egy gólyafészket helyeztek át annak érdekében, hogy a madarak biztonságosabb körülmények között élhessenek a területen.

A fészek áthelyezését egy magánszemély kezdeményezte, a munkavégzés a Körös-Maros Nemzeti Park szakmai felügyelete mellett történt. A fészket egy emelőkosaras daru segítségével sértetlenül sikerült leemelni és áthelyezni a szemben lévő, fészektartóval ellátott oszlopra. A gólyapár korábbi otthonául szolgáló kisfeszültségű hálózati oszlopra felkerült egy beszállásgátló szerkezet, ami megakadályozza, hogy a madarak újra azt válasszák lakhelyül. Minden esély megvan arra, hogy a közeli oszlopra elhelyezett sértetlen fészket elfogadják majd a gólyák és a költési időszak nyugalomban telik számukra.

Az áramhálózati Kft. elkötelezett a madarak védelme mellett, ezért folyamatosan figyelemmel kíséri azt, hogy mely területeken, milyen módon tudja élhetőbbé tenni a madarak élőterületét. A tavalyi évben például a Pusztaszeri Tájvédelmi körzetben földkábelre cserélték a légvezeték egy részét, hogy megóvják a madarakat az áramütéstől. A földkábel telepítési eljárás során a szakemberek messzemenően figyelembe vették az élőhely adottságait és annak védelmét.  A munka a termő- és altalaj elkülönítésével, a visszatöltés során pedig a talajrétegenként történő tömörítésével történt.

Fotó: Körös Hírcentrum

ÁramszolgáltatóMadárvédelem

Kapcsolódó