Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Problémák az ügyfélszolgálatról

Navigálás a változó előírások tengerében 52.

2017. szeptember 10. | Rátai Attila |  1291 |

Problémák az ügyfélszolgálatról

A közelmúltban új feladatot kaptam. Szortíroznom kellett a matrózok nem magánjellegű leveleit. Eszembe jutott a mondás: nem az a legnagyobb probléma, ha valaki hülye, hanem az, ha még buzgó is. De mit mondjunk arról, amikor valaki ezenfelül még egy jó adag inkorrektséggel is meg van áldva?

A következő levelek tartalmából egyrészt megtudhatjuk, miért tartunk ott, ahol (nem), ugyanakkor gyakori szakmai kérdésekre is választ kaphatunk. Nézzük tehát a szakmailag perifériára sodródott tervezők, műszaki ellenőrök, ügyfelek agymenéseit. Ezúton is részvétem a kivitelezőknek!

Első levél

Levelemmel azért keresem, mert szeretném még a kivitelezés időszakában tisztázódna egy szabványossági kérdés. A kérdéses projekt kivitelezési munkái során a műszaki ellenőr felvetette azt a hiányosságot, hogy a "közös dobozban több áramkör" elhelyezése nem kerülhet az MSZ 1600/1-77 szabvány szerint. Valóban, ezt korábban a visszavont MSZ 1600/1-77 szabvány kezelte, de fenntartásokkal engedélyezi alkalmazását. Kértem a tervezői állásfoglalást a kérdésben, hiszen a projekt tervezői művezetéssel készül.

A válaszban többek között közölték, hogy a kiadott kiviteli terv készítése során a jelenleg érvényes MSZ HD 60364 szabványban leírtakat vették alapul, és azt, hogy véleményük szerint egy dobozban több áramkör kialakítása lehetséges, azonban szükséges a közös dobozban a megfelelő elkülönítés és jelölés. Továbbá szükséges ehhez rugós sorkapocs és a jelölőrendszerének alkalmazása (valamint erről kivitelezői állapotrögzítő dokumentáció kiadása a kivitelezés végén). Az elektromos kivitelező a fentieket figyelembe véve kialakította a kötődoboz-mintát és bemutatta a tervezőknek és a műszaki ellenőrnek egyaránt (ld. kép). A tervező a kialakított megoldást elfogadta. Mivel a tervezői állásfoglalást nem fogadta mindenki megnyugvással ezért kérek Öntől is állásfoglalást, hogy a hatósági engedélyezési eljárás zökkenőmentes legyen. Várom megtisztelő válaszát!

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

DokumentálásSzabványok

Kapcsolódó

Milyen hibákat kerüljünk el?

Milyen hibákat kerüljünk el?

Navigálás a változó előírások tengerében 60.