Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A tűzveszélyességi osztályba sorolás megszűnésének néhány hatása

2015. november 12. | Kruppa Attila |  2403 |

A tűzveszélyességi  osztályba sorolás megszűnésének néhány hatása

A tavaly decemberben megjelent és idén március 5-én hatályba lépett 54/2014. (12.5.) BM rendelet, azaz az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) alapvetően változtatja meg a tűzvédelem szabályrendszerét. A markáns, a villamosság szakterületét is mélyen átható változások egyik kiváltó oka a tűzveszélyességi osztályba sorolás megszűnése, és helyette a kockázati osztályok bevezetése. Bár az új OTSZ több mint fél éve hatályban van, alkalmazásának számos problémája különös módon csak mostanában kezd a szakemberekben is tudatosulni.

Tűzveszélyességi osztályok helyett kockázati osztályok

Először is pontosítsuk a bevezetőben leírtakat: a tűzveszélyességi osztályba sorolás nem szűnt meg teljesen, csak olyannyira átalakult, hogy az – a hétköznapi gyakorlat szintjén – lényegében a megszűnéssel egyenértékű. Ami a helyiségek, építmények tűzveszélyességi osztályba sorolását illeti, az ténylegesen megszűnt. Ami az anyagok tűzveszélyességi osztályba sorolását illeti, az továbbra is létezik, de jelentős módosításokkal, mert az eddigi öt kategória helyett már csak három alkalmazható:

  • Robbanásveszélyes osztály (a korábbi A és B tűzveszélyességi osztály összevonása).
  • Tűzveszélyes osztály (a korábbi C és D tűzveszélyességi osztály összevonása).
  • Nem tűzveszélyes osztály (a korábbi E tűzveszélyességi osztály).

Ennél a változásnál lényegesen nagyobb a jelentősége annak, hogy a helyiségek, építmények tűzveszélyességi osztályba sorolását (és az építmények építészeti, szerkezeti, tűzvédelmi kialakítása szempontjából ugyancsak fontos tűzállósági fokozatba sorolást) a kockázati osztályba sorolás váltotta fel. Bár a kockázati osztályba sorolás a tűzvédelmi tervező feladatkörébe tartozik, a módszer lényegével (lásd keretes írás) a villamos szakembereknek is tisztában kell lenniük, mert egy adott építmény kockázati osztálya a villamos berendezés létesítésének és felülvizsgálatának egyes részleteit meghatározza.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Villámvédelem

Kapcsolódó