Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Izraelben kidolgozták a „kóser áram” tervét

2023. május 9. | VL online |  2089 |

Izraelben kidolgozták a „kóser áram” tervét

Az izraeli kormány elfogadta az ultraortodox vallásos pártok követelésére a „kóser áram” előállításának tervét, amely során energiatároló egységek telepítésével kerülnék el a szombati munkavégzést, amely a vallás szerint tilos.

A 120 millió sékelből (több mint tizenegy milliárd forintból) létrejövő áramtároló beruházás biztosítani fogja, hogy olyan „kóser” áramot fogyasszanak az erre igényt tartó ultraortodox városokban, lakónegyedekben, melyet nem szombaton, hanem a hét más napjain termeltek meg zsidó dolgozók munkájának segítségével, és ezzel nem sértik meg a szombati munkavégzés tilalmát – adta hírül az MTI.

Az izraeli kormány ennek érdekében elfogadta az első, elektromos energiát tároló kísérleti rendszer felépítését az ultraortodox Bné Brak városban.

A zsidó vallás szabályait betartó izraeliek általában nem működtetnek szombaton elektromos készülékeket, mert azok ki- és bekapcsolása munkavégzésnek számít, és ezért tilos. Ugyanakkor passzívan ők is fogyasztanak szombaton áramot, általában kapcsolók helyett automatikus időzítők előre beállításával.

Az Izraelben élő ultraortodox, vagyis haredi politikusok és rabbik már régóta szorgalmazták energiatároló létesítmények létrehozását, hogy ezekkel megakadályozzák a vallási törvények megsértését, azaz ne használjanak olyan áramot, amelynek termeléséhez zsidók munkája szükséges a szent pihenőnapon.

Az utóbbi években több ultraortodox városrészben generátorokat működtettek szombaton, de ez a módszer nem biztonságos, és lényegesen többe kerül, mint az elektromos művek által termelt áram.

Sabbath-mód

Számos háztartási készülék érhető el „Sabbath-üzemmóddal”, amely lehetővé teszi a berendezések használatát szombaton is. Az üzemmód általában felülírja az elektromos készülék szokásos, mindennapi működését a vallási szabályoknak megfelelően, például a hűtő világítása nem kapcsol be az ajtó kinyitására, vagy a sütő csupán melegen tartó funkcióban használható, miközben a kijelző, világítás és a kezelőszervek inaktívak. 

Fotó: By RyanIsHungryCC BY 2.0

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramellátásEnergiatárolásÉrdekesség

Kapcsolódó