Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Főzés napenergiával

2019. augusztus 21. | VL online |  1320 |

Főzés napenergiával

A hagyományos szolárfőzőlapok parabolikus tükrök segítségével, közvetlenül használják fel a napsugárzás hőjét. Egy cég most olyan megoldással állt elő, amely fotovoltaikus energiát használ a főzéshez. A rendszer lelke két napelem, egy ólom–szén-akkumulátor, egy inverter és egy indukciós főzőlap.

Az amerikai székhelyű Sunspot társaság nyerte a világ legnagyobb tudományos kiadója, a hollandiai Elsevier és a Nemzetközi Napenergia Társaság (ISES) második nemzetközi versenyét (2nd Renewable Transformation Challenge). A megmérettetés célja az volt, hogy újfajta megoldásokat találjanak a megújuló energiaforrások felhasználására. A győztes rendszer újdonsága, hogy míg a hagyományos szolárfőzőlapok közvetlenül használják fel a Nap parabolikus tükrök által koncentrált energiáját, addig a Sunspot fotovoltaikus megoldást használ, vagyis a napenergiát előbb árammá alakítja, majd azt használja fel. – Az innovatív mikrofinanszírozási csatornák megjelenése, a jó hatásfokú elektromos főzőberendezések és az olcsó napelemek kombinációja tette lehetővé a rendszerünk bevezetését – áll a Sunspot nyilatkozatában, amely szerint a találmányukkal versenyre kelhetnek a szilárdtüzelésű tűzhelyekkel.

A rendszer napelemekből, ólom–szén-akkumulátorból, inverterből és indukciós főzőlapból áll – de nem csak konyhai célra használható. Segítségével LED-lámpákat és kisebb teljesítményű elektromos berendezéseket is üzemeltethetünk, de alkalmas mobiltelefonok töltésére is. David Renne, az ISES elnöke szerint a berendezés főleg azokban a fejlődő országokban válhat sikeressé, ahol a lakosság jelentős része nem fér hozzá hálózati áramhoz, viszont a szilárd tüzelőanyagok további felhasználása mára fenntarthatatlanná vált. Kérdés, hogy ezekben a régiókban az embereknek vajon honnan lesz pénzük egy ilyen berendezés megvásárlására. Azok számára, akik nem képesek megvásárolni a készüléket, megoldást jelenthet a hálózathoz nem csatlakozó áremtermelő eszközök működtetésében már kipróbált használatarányos fizetési mód bevezetése, ami jelentősen bővítheti a felhasználók körét.

Forrás: pv-magazine.com

ÁramtermelésMegújuló energetikaNapelem

Kapcsolódó