Villanyszerelők Lapja

Kik voltak az inverterpiac királyai 2018-ban?

2019. május 7. | VL online |  1948 | |

Kik voltak az inverterpiac királyai 2018-ban?

A kínai Huawei sorozatban negyedik éve a világ legnagyobb inverterbeszállítója, annak ellenére, hogy globális szinten 4%-ot vesztett piaci részesedéséből. A Sungrow lett a második, az SMA pedig a harmadik legnagyobb beszállító.

 

A domináns szerepet betöltő trió 2016 óta tartja ugyanezeket a helyezéseket, míg a Huawei zsinórban a negyedik éve biztosítja magának az első helyet. Az elemzők állítása szerint az öt legnagyobb invertergyártó – amelyet a Power Electronics és az ABB egészít ki – azzal szembesült, hogy hat év óta most először csökkent az összesített piaci részesedésük, a legnagyobb részesedéssel bírók a 2017-es 62%-ról 56%-ra estek vissza. Versenytársaik láthatóan teret hódítottak, a hatodik és a tízedik hely közötti szereplők ugyanezen időszak alatt 15%-ról 19%-ra fejlődtek.

Bár a leszállított inverterek mennyisége globális szinten 2018-ban 8%-kal nőtt, a Huawei a piaci részesedésének 4%-os csökkenésével szembesült, Kína azon döntése miatt, mely szerint visszafogják a közösségi napenergia-projektek támogatását. Az ázsiai és csendes-óceáni térség tavaly ismét a legnagyobb piacnak bizonyult, globális viszonylatban a szállítmányok 64%-a ide köthető.

A globális napeleminverter-piac 2018-ban. Az „összes többi” kategória azokat a beszállítókat foglalja magában, amelyeknek piaci részesedése alacsonyabb, mint a 10 legjobbé. Forrás: Wood Mackenzie & Renewables

Ki fog kiesni a versenyből?

Mivel a vevők továbbra is elsősorban ár alapján vásárolnak, és továbbra is az alacsony költségszintet tartó beszállítók dominálnak, még a jövő titka, hogy mely cégek fognak kilépni az inverterek piacáról, és melyek lesznek annak hajtóerői.

Az izraeli SolarEdge és a spanyol Ingeteam most először tört be a 10 legjobb közé, a nyolcadik és a kilencedik helyet szerezték meg, míg a Power Electronics lett a negyedik és az ABB az ötödik legjelentősebb gyártó. A hatodik helyet a Sineng a hetedik helyet pedig a Godwee és egy másik kínai vállalat, a TBEA Sunoasis szerezte meg, ezzel teljes a tízes lista.

Forrás: pv-magazine

InverterNapenergiaNaperőmű

Kapcsolódó

A szolárrendszer szíve, az inverter

A szolárrendszer szíve, az inverter

Ez a cikk jelenleg csak előfizetőink számára érhető el Előfizetek

Napelemes inverterek kiválasztása

Napelemes inverterek kiválasztása

Ez a cikk jelenleg csak előfizetőink számára érhető el Előfizetek