Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Elektromos autóEnergetika

E-mobilitás a klímavédelem szolgálatában

2019/10. lapszám | Hárfás Zsolt |  707 |

E-mobilitás a klímavédelem szolgálatában

A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbak. A globális éghajlatvédelmi célokat csak a fosszilis alapú villamosenergia-termelés radikális visszafogásával és az alacsony kibocsátású technológiák alkalmazásának nagyarányú növelésével lehet elérni. Ezzel együtt a közúti közlekedésben és a szállításban is jelentős lehetőség van a károsanyag-kibocsátás mérséklésére az e-mobilitás terjedésével.

Az e-mobilitás globális térhódítása önmagában azonban nem képes elősegíteni a klímavédelmi célok elérését, hiszen csak akkor lehet „0” kibocsátásról beszélni, ha a járművek töltéséhez szükséges energia is tiszta, szén-dioxid-kibocsátástól mentes villamosenergia-termelésből, azaz zöldáramból származik. Ma még ez messze nincs így. Az Európai Unióban – tavalyi adatok szerint – a megtermelt villamos energia 42 százalékát, Németországban pedig mintegy 46 százalékát még mindig szén- és gázerőművek állítják elő. Ezzel szemben Magyarországon a villamosenergia-termelés 60 százaléka már jelenleg is klímabarát az atomenergiának és a megújuló energiaforrásoknak köszönhetően.

A cikk még 8 098 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

E-mobilitásElektromos autó