Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szabványok

MSZ HD 60364-7-710:2012 Váljék egészségünkre!

Navigálás a változó előírások tengerében 51.

2017/7-8. lapszám | Rátai Attila |  5083 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

MSZ HD 60364-7-710:2012 Váljék egészségünkre!

Két részre bontva a júniusi számban kezdtük meg az „MSZ HD 60364-7-710:2012 Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények. Gyógyászati helyek” nevezetű szabvány tárgyalását, így jelen lapszámban jön a második kezelés, azaz a folytatás.

Kezdjük egy kis ismétléssel, ha már ezt a szabványt vesszük. Sokszor említettük már, hogy a MSZ HD 60364-6 vizsgálat nem érintésvédelmi és nem is tűzvédelmi felülvizsgálat. Érintésvédelmi felülvizsgálatnál csak az adott villamos berendezésre vonatkozó érintésvédelmi követelményeket ellenőrizzük. Tűzvédelmi ellenőrzésnél csak a villamos berendezésre vonatkozó tűzvédelmi követelmények ellenőrzése a cél.

Azonban az MSZ HD 60364-6 célja a villamos berendezésre vonatkozó összes MSZ HD 60364 szabványsorozatban lévő követelmény ellenőrzése. Ez lehet az általános követelmények (1-es lap), az áramütés, a hőhatások, túláram, túlfeszültség elleni védelem követelményeinek (4-es lapok), a villamos szerkezetek kiválasztására és szerelésére vonatkozó előírások (5-ös lapok) és a különleges helyiségekre és berendezésekre vonatkozó pluszkövetelmények (7-es lapok) ellenőrzése.

Az érintésvédelmi ellenőrzéseket a KLÉSZ és/vagy a 10/2016 (04. 05.) NGM rendelet írja elő, üzembe helyezés előtt és időszakosan. Érintésvédelmi ellenőrzéseket és annak dokumentálását csakis érintésvédelmi felülvizsgáló végezheti. Magyarországon ma olyan szabvány, szakmai követelmény, ami pusztán érintésvédelmi ellenőrzésekkel és azok dokumentálásával foglalkozik nincsen.

A tűzvédelmi felülvizsgálatokat az OTSZ írja elő, de csak az üzembe helyezés után három vagy hat évvel kell először elvégezni, de semmiképpen sem használatbavételkor. A tűzvédelmi (EBF) felülvizsgálatot csak erősáramú berendezés felülvizsgálója végezheti. A tűzvédelmi felülvizsgálatra vonatkozó előírásokat az MSZ 10900 szabvány, a TvMI 12.1.2016.07.15 és az OTSZ tartalmazza.

Teljesen más a helyzet az MSZ HD 60364-6-tal. A szabvány szerint - ahogy már említettük - ezen vizsgálat az összes a villamos berendezést érintő HD 60364 sorozat követelményt érinti. Noha a szabvány foglalkozik az üzembe helyezés előtti és időszakos ellenőrzésekkel is, Magyarországon az MSZ HD 60364-6 szerinti vizsgálat csak használatbavétel előtt van előírva.

A cikk még 23 441 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

DokumentálásSzabványok

Kapcsolódó

Dielektromos mérések

Dielektromos mérések

Navigálás a változó előírások tengerében 61.

Lakások villamosenergia-ellátása: 7 vagy 11 kW?

Lakások villamosenergia-ellátása: 7 vagy 11 kW?

Navigálás a változó előírások tengerében 62.