Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Napelemes rendszerek létesítése

Navigálás a változó előírások tengerében 54.

2017. december 8. | Rátai Attila |  3733 |

Napelemes rendszerek létesítése

Az elkövetkező két cikkünkben a napelemes energiaellátó-rendszerekkel fogunk foglalkozni. Sokszor említettük már, hogy az újabb felülvizsgálatoknál – az MSZ HD 60364-6:2007 szabványban ismertetett villamos berendezés első/időszakos felülvizsgálatáról van szó – már ugyanúgy szerepet kap a gyártó szerinti ellenőrzés, mint az eddigi, úgymond tipikus érintésvédelmi ellenőrzés. Arról is sok szó esett már, hogy a villamos berendezés ellenőrzése most már nem csupán érintésvédelmi ellenőrzést jelent, hanem a villamos rendszert érintő összes szabvány szerinti megfelelőséget vizsgálni kell.

Felidézve a tanultakat, a rögzített villamos berendezés szerkezeteinek a szemrevételezéses vizsgálatoknál minimum három követelménynek kell megfelelni:

  • megfelelnek a vonatkozó termékszabvány biztonsági követelményeinek (jelölések, tanúsítványok és gyártói információk figyelembevételével),
  • az MSZ HD 60364 szabványsorozat és a gyártó előírásai szerinti a kiválasztásuk és a szerelésük,
  • nincsen olyan látható sérülésük, amely csökkentené a biztonságot.

Arról is beszéltünk már, hogy a villamos berendezés a különböző villamos szerkezetek meghatározott okból, vezetékkel összekötött részeinek együttese, általában területileg behatárolható módon.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

DokumentálásRátai AttilaSzabványok

Kapcsolódó

Milyen hibákat kerüljünk el?

Milyen hibákat kerüljünk el?

Navigálás a változó előírások tengerében 60.