Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szabványok

Napelemes rendszerek létesítése

Navigálás a változó előírások tengerében 54.

2017/12. lapszám | Rátai Attila |  4805 |

Figylem! Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Napelemes rendszerek létesítése

Az elkövetkező két cikkünkben a napelemes energiaellátó-rendszerekkel fogunk foglalkozni. Sokszor említettük már, hogy az újabb felülvizsgálatoknál – az MSZ HD 60364-6:2007 szabványban ismertetett villamos berendezés első/időszakos felülvizsgálatáról van szó – már ugyanúgy szerepet kap a gyártó szerinti ellenőrzés, mint az eddigi, úgymond tipikus érintésvédelmi ellenőrzés. Arról is sok szó esett már, hogy a villamos berendezés ellenőrzése most már nem csupán érintésvédelmi ellenőrzést jelent, hanem a villamos rendszert érintő összes szabvány szerinti megfelelőséget vizsgálni kell.

Felidézve a tanultakat, a rögzített villamos berendezés szerkezeteinek a szemrevételezéses vizsgálatoknál minimum három követelménynek kell megfelelni:

  • megfelelnek a vonatkozó termékszabvány biztonsági követelményeinek (jelölések, tanúsítványok és gyártói információk figyelembevételével),
  • az MSZ HD 60364 szabványsorozat és a gyártó előírásai szerinti a kiválasztásuk és a szerelésük,
  • nincsen olyan látható sérülésük, amely csökkentené a biztonságot.

Arról is beszéltünk már, hogy a villamos berendezés a különböző villamos szerkezetek meghatározott okból, vezetékkel összekötött részeinek együttese, általában területileg behatárolható módon.

A cikk még 15 578 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

DokumentálásRátai AttilaSzabványok

Kapcsolódó

Milyen hibákat kerüljünk el?

Milyen hibákat kerüljünk el?

Navigálás a változó előírások tengerében 60.