Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Az otthon melege – távolról

2016. szeptember 5. | Porempovics József |  1314 |

Az otthon melege – távolról

A nyárnak hamarosan vége, és a vénasszonyok nyara után egészen biztosan újra beindul a fűtési szezon. Többen előre gondolkodva keresik fűtési rendszerük gépészetének és szabályozási rendszerének felújítási lehetőségeit, melyek elsősorban az energiaköltségek optimalizálását célozzák, hiszen köztudottan egy épület fenntartásában jelenleg a fűtés és a hűtés a leginkább zsebre menő feladat.

Technológiai oldalról megközelítve a költségeket nem kímélő rendszerek létének egyik fő oka a sok meglévő, elavult, régebben telepített energia- és pénznyelő technológia, melyek cseréje (pl. kondenzációs kazánra) a családok többségének költségvetésében komoly anyagi megterhelést jelent. További probléma – a sok közül – a rossz hőszigeteléssel rendelkező építőanyagokból felhúzott falazat, melyeknek az utólagos szigetelése szintén nem kevés költséggel jár.

Vezérlés és szabályzás tekintetében szintén nem túl „rózsás” a helyzet. A legtöbb fűtési rendszer szabályzása egy darab, valahol elhelyezett termosztátra épül. A „valahol elhelyezett” azt jelenti, hogy nem feltétlenül sikerült a villanyszerelés, kábelezés időpontjában megtalálni, kitalálni a hőmérsékletmérés szempontjából legideálisabb helyet a belső hőmérsékletérzékelővel rendelkező, egyetlen darab szobatermosztátnak. A szabályzási rendszer korszerűsítésének egyik sarkalatos pontja tehát a szobatermosztát ideális elhelyezése, áttelepítése, melyhez gyors megoldást nyújtanak a rádiófrekvenciás termosztátok. Elemmel működnek, nem igényelnek vezetékezést és általában szinte bárhová elhelyezhetők. Ha az egyik helyen nem tetszik a szabályzás, akkor egyszerűen áttelepíthetők, így akár próbálgatással is megtalálható a legideálisabb telepítési hely.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

FűtéstechnikaOkosotthonSzabályozásVezérléstechnika

Kapcsolódó