Villanyszerelők Lapja

Automatizálás

Kapuautomatizálás a mindennapokban

2011. március 1. | Ledneczki László |  4709 | |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A technika gyökeres fejlődése maga után vonta a kényelem növekedését is. Ez már a házunk, lakásunk körül is könnyen észrevehető, mert a legtöbb bejárati kapu automata, gombnyomásra nyílik, záródik. Kényelmes, mert nem kell kiszállni az autóból, ha ha...

A technika gyökeres fejlődése maga után vonta a kényelem növekedését is. Ez már a házunk, lakásunk körül is könnyen észrevehető, mert a legtöbb bejárati kapu automata, gombnyomásra nyílik, záródik. Kényelmes, mert nem kell kiszállni az autóból, ha hazaérünk vagy elmegyünk otthonról: ez pedig a biztonságot is fokozza, hiszen amíg kézzel nyitjuk a kapukat, addig bárki beszállhat az autóba és elviheti azt más értékeinkkel együtt.

Ha automata kaput szeretnénk telepíteni, először is meg kell győződnünk annak műszaki állapotáról. A piacon már nagyon sok automatika létezik, de melyiket is válasszuk?
Mindenképpen ki kell kérnünk az értékesítő véleményét: ez azért fontos, mert maga a gyártó biztosít egy olyan képzést az eladónak, mely garantálja azt, hogy a megvásárolt kapumozgató biztosan megvalósítja azt a működési feltételt, amelyet elvárunk tőle. Legyen tolókapu vagy nyíló, megfelelő tapasztalat és tudás nélkül ne álljunk neki felszerelni! Milyen hibák is lehetnek? Vegyünk néhány példát!

Egy családi háznál egy kiskapu és egy nagykapu záródik egymásra, a kiskaput gyalogosforgalomra is használjuk. A kapu zsanérjai jó állapotban vannak, és a szerkezet megbízható, nem lötyög, nem nyikorog, a zárszerkezet és a kilincs is jó állapotban van. Mérésekkel megállapítottuk, hogy egy egyszerű csigaorsós motor megfelel a mozgatására, viszont a kiskapura háromszáz milliméter löketű, a nagykapura pedig négyszáz milliméter lökethosszúságú motort kell felszerelni. Sajnos a legtöbb forgalmazó ilyen szettet nem árul, ezért a motorokat külön kell megvásárolni. A kapumozgató vezérlése sem egyszerű, mert aszimmetrikus kapuszárnyakra csak olyan vezérlés tehető, melyen a munkaidő motoronként állítható.
Az egyszerűbb vezérlések ugyanazt a munkaidőt számolják mindkét motornak, ez nem mindig elégíti ki az igényeket, főleg mikor beköszönt a tél. Ekkor a munkaidő és a teljesítmény a megdermedt zsír miatt kevésnek bizonyulhat és a kapu vagy nem nyílik ki vagy nem záródik be teljesen.

Megvásároltuk a szükséges anyagokat és eszközöket, lássuk a telepítést!
A csigaorsós lineáris mozgású motorokat úgy és olyan szögben kell felszerelni – általában rajz segíti a telepítést –, hogy a motor maximális löketét kihasználjuk. Zárt rendszerű motoroknál döntsük meg egy kicsit a motort, hogy a rá kerülő esővíz ne a dugattyú szimmeringjei felé, hanem arról lefolyjon, ezáltal nem tud belekerülni, és nem rozsdásodik össze.
Miután felszereltük, mozgassuk meg a kaput és ellenőrizzük a működést. Minden motoron található egy tengelykapcsoló, melyet kulccsal lehet oldani: ne feledjük ennek az ellenőrzését sem! Jöhet a bekötés és a beüzemelés. Sajnos a kaputelepítés egy olyan szakirány, mely nem igényel szakmai végzettséget, tehát bárki hozzáfoghat.
Mit kell tudnunk? Szükségünk van megalapozott villanyszerelési tapasztalatra; ha nincs meg, akkor inkább ne álljunk neki, mert ez az életünkbe is kerülhet! Szükségünk van továbbá néhány szerszámra, villanyszerelési anyagra és egy kis kézügyességre is.

Fontos szabály, hogy ne kössünk be mindent egyszerre, hanem inkább olvassuk át a kézikönyvet. Ha a kézikönyv nem tartalmaz pontos bekötési menetet, akkor a következőképpen járjunk el.
A telepítéshez szükségünk lesz néhány csavarhúzóra, pontosan akkorára, ami belemegy a csavarfejbe (sem annál nagyobbra, sem annál kisebbre), továbbá szükségünk van csípőfogóra, fázisceruzára, szigetelőszalagra, esetleg kábelkötözőre. Nézzük a motor kábeleit. Egy 230 V-os kapumozgató motornak négy kivezetése van, melyek szabványos színűek. A zöld-sárga – védőföld – a motor testelésére csatlakozik, a szürke vagy kék a motor közös vezetéke, a barna az egyik, majd a fekete a másik fázis tekercs. Ha nem tudjuk ezt fejből, ki tudjuk mérni egy kéziműszer segítségével. A két fázis tekercs között kétszer akkora ellenállást mérünk, mint egy közös és egy fázis között, a védőföldelés vezetéke és a másik három között szakadást kell mérnünk.

A kapumozgatók motorja egy segédfázisos aszinkron motor – a háromfázisú motorhoz ugyan nem kell, de az egyfázisú motorokhoz kell egy kondenzátor, amelyet a csomagolásban találunk. Ezt a két fázis tekercs közé kell bekötni. Léteznek végálláskapcsolós motorok is, ezekbe már gyárilag bele van kötve a végállás után, ha nincs, nekünk kell bekötni: vigyázzunk, hogy a motor kivezetésére és ne a mikrokapcsoló után kössük. A segédfázisnak mindig jelen kell lennie, nem szabad megszakítani, mert nem indul el a motor.

Kössük be a vezérlésbe a két motort, majd próbáljuk ki. Állítsuk középre a kapuszárnyakat, tolókapu esetében húzzuk be félútra, és helyezzük áram alá a rendszert. Célszerű feltanítani egy távirányítót is, ezzel egyszerűbb lesz a próba. Vizsgáljuk meg a szárnyak nyitását, zárását. A legtöbb vezérlés a feszültség rákapcsolása után nyitni kezd, ellenőrizzük, hogy a sorrend megfelelő-e.

A második lépés az erő. Ne feledjük, a kapunak 150 N-nál jobban nem szabad nyomnia, ezt egy erő paraméterrel (menüs vezérléseknél) vagy potenciométerrel be kell állítani, semmi esetre se hagyjuk a gyári beállításon. Miután beállítottuk, határozzuk meg a motorok idejét. Itt ráhagyással dolgozzunk, mindig hosszabb legyen a beállított idő, mint a motor menetideje, mert a téli időszakban szükség lesz rá. Ha mindennel végeztünk, kössük be a villogót és a fotocellát. Az utóbbihoz ragaszkodjunk, mert ez a közel hat-nyolcezer forintos eszköz egy két-háromszázezer forintos fényezési kártól, kiadástól menthet meg minket. De hogy is kell bekötni?

Általában csak egyszerűsített rajz áll rendelkezésünkre, nincs teljes huzalozási rajz. Ez azért van így, mert ismernünk kell az automatizálási rajzjeleket! Tudnunk kell, mi az az NO (alaphelyzetben nyitott) vagy NC (alaphelyzetben zárt) feszültségmentes kontaktus stb.
A fotocella biztonsági eszköz, tehát egy olyan kimenetet kell keresni ami NC, vezetékszakadás esetén nem indul tovább a vezérlés. Az adónak és vevőnek tápfeszültségre van szüksége, ezt a vezérlésből kapja. Össze is állt a kép, az adónak csak tápfeszültség kell - két vezeték -, a vevőnek tápfeszültség és egy visszafelé menő NC kontaktus, azaz összesen négy vezeték. Ezt a megfelelő helyekre kell bekötni és kész is a kapu.

Amennyiben nem működik rendesen, nézzük át a kapcsolási rajzot, ne feledjük, hogy egy véletlen elkötés, vagy rövidzárlat a vezérlés életébe kerülhet, gondosan ellenőrizzük a rendszert még egyszer. Ha füst, vagy szikra bukkan elő, „annak annyi”. Ha kipróbáljuk és mégis működik, biztos hogy képzelődünk. Általában ekkor lassítás, teljesítmény-szabályozás nélkül hajtja a motort, mert a vezérlésben található félvezető bezárlatosodott, nem látható hiba, viszont némi rutinnal kiszűrhető. Egy tipikus eset az, amikor a szárnyaskaput mozgató motorok sorrendje felcserélődik.
További gond lehet az, ha nem zár vissza a kapu… Első jele a fotocella meghibásodása. Mivel csak zárási fotocellaként használják a telepítők, nyitáskor nincs is hibajelenség. Számtalanszor okolják a vezérlést, mert leveri a kismegszakítót, amikor megnyomják a távirányító gombját. Persze a motorok jók, mert külön-külön működnek. Ekkor a villogót kell megnézni, nem ázott-e be. Hasonló a hiba, mikor a leleményes háziállat elrágja a motor kábelét, ekkor sajnos a vezérlés is károkat szenved. Tapasztaltam már olyat, hogy egy komplett egércsalád költözött a tolókapu motorba… Nincs esélyünk.

Miután megszabadultunk a kártevőktől a kábelek szigetelése a legfontosabb. Ne hagyjunk rést a dobozon sehol! Ne használjunk szilikonos tömítőt, mert az ecetsav és annak a gőze sokkal nagyobb károkat okoz, mint a víz. A tömszelence használata kényelmetlen, viszont ez a legmegfelelőbb erre a célra. Számos élőlény, bogár, pók, csiga kerül bele, ha nem szigeteljük le rendesen a dobozt. Ha gondosan ügyelünk a telepítéskor, a kapumozgató a kényelmünket fogja szolgálni.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem