Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vádat emeltek a napelemes csaló ellen

2021. február 23. | VL online |  107 |

Vádat emeltek a napelemes csaló ellen

Vádat emelt a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség egy szlovák férfi ellen, aki napelemes rendszerek bérbeadását ígérte Magyarországon, de miután a megrendelők kifizették az árát, nem telepítette azokat.

A fővárosi főügyész, Ibolya Tibor MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a férfi a szolgáltatást 2015 és 2017 között interneten és szórólapokon hirdette egy általa vezetett szlovákiai vállalkozás és két magyarországi cég felhasználásával. A hirdetésben azt állította, hogy a háztetőre napelemet és szélkereket szerel fel, amelyek több energiát termelnek, mint amennyit a fogyasztó használ, így a megtermelt többletenergiát értékesítik az áramszolgáltatónak, az ebből befolyt összeg tíz százalékát pedig megkapja az érintett fogyasztó.

A megrendelőknek regisztrációs díjat, rendszerenként 300-700 000 forintot kellett fizetniük. Az ígért rendszereket azonban csak három, bemutatóként szolgáló háznál építette ki. A férfi célja az volt, hogy a sértettek tévedésbe ejtésével, a regisztrációs díjként megfizetett összegeket megszerezze.

A vádlott a csaláshoz magyarországi üzletkötők közreműködését kérte, akik nem tudtak a bűncselekményről.

A vádirat szerint a férfi további visszaéléseket is elkövetett repülőjegyekre kicsalt összegekkel. A vádlott a két csalással több mint 130 embert károsított meg, több mint 70 millió forinttal.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő férfit többrendbeli kisebb, illetve nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással vádolja, és börtönbüntetés kiszabását indítványozta rá – áll a közleményben.

Napelem

Kapcsolódó

Éjszaka nem süt a nap

Éjszaka nem süt a nap

Hogyan tudunk mégis áttérni a 100%-ban megújuló energiaforrásokra?

Ez a cikk jelenleg csak előfizetőink számára érhető el Előfizetek

Telepítsünk napelemet!

Telepítsünk napelemet!

Ez a cikk jelenleg csak előfizetőink számára érhető el Előfizetek