Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Alumínium- és rézvezeték kötése még kötőelemmel is kerülendő

2019. szeptember 10. | Fülöp Miklós |  50 400 |

Alumínium- és rézvezeték kötése még kötőelemmel is kerülendő

A szerkesztőségünkhöz beérkezett több ezer fotó jól reprezentálja a hazai ingatlanok villamos hálózatának leromlott, szakszerűtlenül kivitelezett, balesetveszélyes állapotát, egyben jelzi a korrekt szakmunkára való égető szükséget.

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol minden hónapban, a lap 12-13. oldalán az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Az alábbi fotókat, amelyen egy dugaszolóaljzatban talált megégett, összeolvadt rugós vezetékösszekötő látható, Erb Lajostól kaptuk.

Több dolog is közrejátszhatott

A végeredmény kialakulásáért elsősorban az alumínium- és rézvezeték összekötése okolható, amelyben a dugaszolóaljzat túlterhelése is ludas lehet. Minden villanyszerelő tudja, hogy a réz- és aluvezetékek kötése még kötőelemmel is kerülendő.

Ismertek a kontaktpasztás megoldások, azonban a magántulajdon felelősséggel jár és időnként fel kell újítani az ingatlant, így csak a hálózat teljes felújítása, az alumínium vezetékek rézre való cseréje lehet a minden szempontból megfelelő megoldás. 

Alumínium és réz kötése

A légköri nedvesség hatására a két különböző fém kapcsolódásánál megindul az elektrokémiai eredetű korrózió. A kialakuló oxidréteg lecsökkenti az érintkezési felületet és növeli az átmeneti ellenállás értékét. A nagy átmeneti ellenállás okozta lokális melegedés oka az áramsűrűség, ami viszont független a megtáplált fogyasztó teljesítményétől. Az áram értékét a fogyasztó határozza meg, míg az áramsűrűség a vezeték átmérőjétől függ. Amikor az átmérő a felére csökken, a leadott teljesítmény és ebből adódóan a leadott hő is a négyszeresére nő az adott vezetékszakaszon, vagy csatlakozási pontnál. Tovább követve a fizikai törvényszerűséget a negyedére csökkent átmérő már 16-szoros melegedést vált ki. A melegedés következtében kialakuló szénréteg tovább emeli az ellenállás értékét, ebből adódóan egy öngerjesztő folyamatról beszélünk, mindaddig, amíg nem éri el a szigetelőanyag gyulladási hőmérsékletét, amellyel tüzet tud okozni a jelenség.

Küldje be fotóit Ön is!

Fotózza le Ön is az élet- és vagyonbiztonságra veszélyes kivitelezéseket, kontár megoldásokat és kommentárral, esetleírással együtt küldje el szerkesztőségünknek az info@villanylap.hu címre. A „legjobb” felvételeket nyomtatásban is közreadjuk.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Ezt láttamRézVezetékek

Kapcsolódó