Villanyszerelők Lapja

Az USA a szénre voksol

Donald Trump tényleg a bányászattal tenné ismét naggyá Amerikát

2019. június 20. | VL online |  768 | |

Az USA a szénre voksol

Az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) új rendeletet adott ki, amely az eddigi tiltás után a tagállamok hatáskörébe utalja, hogy döntsenek a szénerőművek működtetéséről – adta hírül az MTI. A szénipar már az elnökválasztási kampánynak is hangsúlyos eleme volt.

Miközben a világ számos fejlett országában, például az Egyesült Királyságban komoly befektetések árán igyekeznek megszabadulni a széntől az energetikában, az Egyesült Államok éppen fordított utat jár be. A korábbi általános tilalom után a környezetvédelmi szakhatóság most úgy döntött, rábízza a tagállamokra, kívánnak-e szénerőműveket üzemeltetni vagy sem. Andrew Wheeler, az EPA vezetője szerdán a rendelet aláírását követő sajtókonferencián a döntést indokolva kijelentette: az amerikaiak megbízható és megfizethető energiát akarnak, a fosszilis fűtőanyagok továbbra is fontos elemei lesznek az energiaellátásnak. 

Barack Obama kormányzata idején, 2015-ben hozták meg a korábbi tiltó rendeletet. Az Obama-adminisztráció a környezetvédelem előtérbe helyezésével a szénerőművek visszaszorítását szorgalmazta. A rendelet miatt sok tagállamban – köztük elsősorban Nyugat-Virginiában – bezárták a szénerőműveket. 

Donald Trump elnök, aki nem hisz benne, hogy a klímaváltozás mögött az üvegházhatású gázok kibocsátása áll, már a 2016-os választási kampányában is a szénerőművek ismételt üzembe helyezését, az olcsóbb gáz és megújuló energiák miatt hanyatló szénipar megélénkítését ígérte.

Az új rendeletet bejelentő sajtókonferencián David McKinley nyugat-virginiai republikánus képviselő azt hangoztatta, hogy a nap-, és a szélenergia nem eléggé megbízható ahhoz, hogy az energiaellátás ettől függjön. „A megújuló energiák használatára pedig még nem állunk készen, vagyis szükségünk van a szénre” – fogalmazott. 

Az első kommentárok szerint környezetvédelmi csoportok valószínűleg bíróságon támadják meg az új rendeletet. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke felháborítónak nevezte azt. A nagy környezetszennyezők most szabad utat kaptak és ezzel jelentősen ronthatják a már amúgy is erőteljes klímaválságot – mondta.

Szén-dioxid-kibocsátás

Kapcsolódó