Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Válaszolt a gyártó a lángoló fénycső kapcsán

2018. október 31. | VL online |  4480 |

Válaszolt a gyártó a lángoló fénycső kapcsán

A közelmúltban számoltunk be egy tűzesetről, amely során egy szekrényre szerelt fénycsöves lámpatest gyulladt ki. A tulajdonos csak a szerencsének köszönhette, hogy nem keletkezett nagyobb kár, netán tragédia. Itt a gyártó reakciója.

Az előzményeket ide kattintva olvashatja el.

A károsult, aki nem mellesleg villamosmérnök, a lapunk olvasója és szerzője, a tűzesetet jelezte a Rábaluxnak (az ő termékükről van szó) és a lámpatestet visszajutatta a gyártónak, állásfoglalást kérve az ügyben.  

A Rábalux azóta egy hasonló, másik termékkel „kártalanította” a fogyasztót, azonban írásos magyarázatot nem adtak. Egy e-mail-üzenetben mindösszesen annyit írtak le, hogy mivel a termék 2009 óta fut és hasonló esettel nem találkoztak, nem minősítik szériahibának a történteket. Ezen felül egy telefonhívásban igyekeztek magyarázattal szolgálni, miszerint a fénycső kilyukadását vélelmezik az eset mögött, amely során a töltőgáz gyulladt ki, tehát nem a lámpatesttel van gond.

 A magyarázathoz az alábbiak fűzhetők:

  1. A fénycső nem volt kilyukadva, hiszen a tűz során világított (ami igazolja, hogy a gáztöltése nem áramolhatott ki).
  2. A fénycsövek "szokásos" töltőgáza (argon+higanygőz) nem éghető, nem ég.
  3. Maga a lámpatest és a búra anyaga (mindkettő műanyag) olvadt el és égett kis lánggal.

Fentieket figyelembe véve kijelenthető, hogy a tűzeset nem a fénycső hibája miatt következett be, sokkal inkább a gyújtó hibája lephetett föl, mely oknál fogva fénycső fűtőszála folyamatosan bekapcsolva maradhatott, ami a cső lokális túlhevítését követően a közeli bura/lámpatest meggyulladásához vezethetett.

Tehát a probléma feltehetően két részből áll: a gyújtó hibája, majd a bura és lámpatest nem megfelelő távolsága (a fénycsőtől) és az úgyszintén nem megfelelő műanyagválasztásból adódóan a bura és a lámpatest meggyulladása. (A gyújtó hibája "véletlenszerű hiba", a távolságok és a nem megfelelő anyagok használata azonban típushiba jellegűek.)

Azt még mindenképpen hozzáfűzhetjük, hogy a fénycső is a lámatesttel együtt vásárolt „eredeti” termék volt, tehát azt is a Rábalux szállította.

Ön mit gondol? Megnyugtatónak és elfogadhatónak véli a gyártó álláspontját és eljárását?

BalesetVilágítástechnika

Kapcsolódó