Villanyszerelők Lapja

Transzformátorházból varázsoltak belvárosi art deco épületet

2018. április 4. | Kósa Krisztina |  1668 | |

Transzformátorházból varázsoltak belvárosi art deco épületet

Március 27-én adták át a belváros egyik legkülönlegesebb irodaházát, mely „A„ kategóriás, és arról híres, hogy eredetileg transzformátorházként működött, most viszont karakteres, sajátos belsőépítészeti megoldású art deco épületté avanzsált. A stílusos „látszó gépészet” és a természetes megvilágítás biztosítja a bérlők számára a valódi inspiratív környezetet.

A Markó utcában található transzformátorház 1930-ban épült, Román Ernő és György Dénes tervezte. Jelenleg ötemeletes, két szinten pedig galériás, méreteit tekintve 2630 m². Az elektromos művek  még1926-ban írta ki a tervpályázatot az alállomásra. Az elég szigorú programot megfogalmazó tendert Román Ernő terve nyerte meg. A bírálóbizottság megállapította, hogy a programot figyelmen kívül hagyó, ezért kizárt Györgyi Dénes rendkívül vonzó elképzelést vázolt fel, és így javasolták eszerint megvalósítani a beruházást - a nyertes Román Ernővel együttműködésben.

Az alállomás szerencsésen megúszta a második világháborút és az 1956-os harcokat is, és a rendszerváltás után bankként működött. Miután újabb tulajdonosa lett a védett épületnek, nemrég készült el korszerűsítése a műemlékes szervezetekkel egyeztetve. Maga az irodaterület leginkább kreatív műhelyek, start upok és modern felfogású cégek otthonául szolgál.

Eredetileg elektromos alállomásként funkcionált, ma már országos szintű műemléki védelem alatt áll. A négy éve indult projekt célja az volt, hogy a transzformátorház ugyan megtartsa stílusát, ám a belső terek modern ízlésvilágot tükrözzön, és új funkciókat kapjon. A sajátos térkapcsolatok kihasználásával az épületben teljesen új környezetet alakítottak ki, ahol a sokféleség, a megvilágíthatóság, a galériák és a zöld teraszok is hangsúlyozzák az egykori transzformátorház mostani előnyeit.

A leendő bérlők élvezhetik majd a modern technika és a színvonalas épületgépészeti rendszerek adta előnyöket, ugyanis az energiatakarékos megoldásokat hőszivattyú biztosítja. Különleges adottsága még az épületnek, hogy körbejárható, minden oldalán külső térre nyíló, nagy üvegfelületű ablakokkal rendelkezik, amelyek több szinten átnyúlva biztosítják a fényt, az udvaron pedig található egy elektromos gyorstöltő állomás is.

ÉrdekességTranszformátor