Villanyszerelők Lapja

Idén március 24-ére esik a Föld Órája

2018. március 19. | Kósa Krisztina |  989 | |

Idén március 24-ére esik a Föld Órája

A Föld Órája nem más, mint a WWF (World Wide Fund for Nature, vagyis Természetvédelmi Világalap) által életre hívott, minden év márciusának utolsó vagy utolsó előtti szombatján megrendezésre kerülő nemzetközi esemény, amikor arra kérik az embereket és a vállalkozásokat, hogy este 20 és 21 óra közt kapcsolják le világítást otthonaikban és munkahelyeiken, ezzel is védve a környezetet.

A kezdeményezés még 11 évvel ezelőtt, 2007-ben indult Ausztráliából, és 2008-ban vált nemzetközi méretűvé. A WWF – mely a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete – jelenleg 96 országban tevékenykedik, tagsága pedig már meghaladja a 4,7 millió főt. Magyarország először 2008-ban vett részt a programban: ekkor négy magyar város csatlakozott a világméretű kezdeményezéshez. 2009-ben már mintegy másfél millió magyar csatlakozott a kezdeményezéshez, és így az ország a nemzetközi élmezőnyben végzett a városok számát tekintve.

A Föld Órája résztvevőinek száma évről évre rekordot dönt, ami számszerűsítve azt jelenti, hogy 2017-ben már 187 ország több mint 12 000 épülete és látnivalója borult teljes sötétségbe egy órára – köztük a Sydney-i Operaház, a londoni Big Ben, az Empire State Building vagy az Eiffel-torony. Az emberek világszerte kiálltak a Föld megóvása mellett, melynek ékes példája Iránban az egy héten át tartó erdőtelepítés, Bhutánban egy klímatudományi központ megnyitása a Föld Óráján, Ausztrália pedig Etiópiának adományozott napelemeket. Eközben a Galápagos-szigeteken betiltották az eldobható műanyag zacskókat, Indiában és a Fülöp-szigeteken rengeteg család otthonában már napenergia biztosítja a világítást, Argentína partjainál egy 3,4 millió hektáros tengervédelmi terület óvja a vízi élővilágot, és Ugandában helyi segítséggel megalapították az első Föld Órája erdőt. Az eredmények azt igazolják, hogy a mozgalom egyre inkább képes a klímaváltozás elleni küzdelmet egy magasabb szintre emelni.

Az idei, 2018-as Föld Órája előterében a biológiai sokféleség megőrzése áll.

EnergiahatékonyságÉrdekesség