Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Napelem-telepítés: még a nap is sírva fakad!

2017. március 17. | VL online |  23 594 |

Napelem-telepítés: még a nap is sírva fakad!

Óriási közhely, hogy mindig a legolcsóbb választás lesz végül a legdrágább. Ezt az örökérvényű igazságot most egy napelemes rendszer bemutatásával támasztjuk alá.

A fotókon látható napelemes rendszert egy olyan, azóta felszámolás alatt lévő cég telepítette, amelyik mindenhez értett: hőszivattyú, napkollektor, napelem, automatizálás stb. Az ilyen, mindent bevállaló cégek áron alul végzik a munkát, így nyerik el a megrendelők szimpátiáját, azonban a munka végeztével köddé válnak és csak romokat és csalódott megrendelőket hagynak maguk után – garancialevelet sosem.

Nagyon kell tehát figyelni arra, hogy kivel és mire szerződünk egy napelemes rendszer telepítésénél. Egy műszaki ellenőr "felfogadása" fontos lenne, ugyanis ha valaki kifizet több milliót egy napelemes rendszerre, az azt a pár tízezer forintot már ne sajnálja valakire, aki műszakilag ért is hozzá, és a megrendelő érdekeit maximálisan képviseli a kivitelezővel szemben.

Nézzük akkor szépen sorban, hogyan is dolgozik egy "olcsó" kivitelező:

A napelem tartószerkezetének kialakításán már látszik a hanyag munka. A színre fújt sínek vágása finoman szólva is hagy maga mögött kívánni valót. Ettől ugyan még lehet jól működő a rendszer, de az ilyen megoldás nem elegáns. 

Ami viszont már tényleg rossz szerelés, az az EPH vezeték rögzítése. Egyszerűen egy nagyméretű alátét alá "gyömöszölték" be a vezeték szálait, ami már hiba. Bármikor kimozdulhat a kötés, valamint nem megfelelő a kontaktus sem. A kereskedelmi forgalomban kapható EPH fül, de a kábelsaru is sokkal jobb megoldás lett volna, mint az alátét. 

Ha valaki túl olcsón vállal el egy munkát, ott spórol, ahol tud. Olyan alkatrészeket épít be, olyan berendezéseket vált ki, amelyek egy optimális költségvetésbe nem férnek bele. Több pénzt a megrendelőtől nem tud kérni, hiszen az olcsósága miatt esett rá a választás. Ezért itt-ott improvizál, és ennek a minőségi alkatrészek láthatják a kárát. Azonban esetünkben a napelem minősége is erősen megkérdőjelezhető. A távol keleti, márkajelzés nélküli napelem panelek élettartama, hozama koránt sem biztos, hogy azt nyújtja, mint a minőségi, márkás termékek.

Mielőtt munkához lát egy kivitelező, tervekre is szükség van. A legideálisabb egy tervező bevonása lenne, de legalább a munkát végző kivitelező gondolja át, mit is szeretne "alkotni". Mennyi sínre van szükség, mennyi vezetékre, a panelek hogy helyezkednek majd el stb. Sajnos ennél az építésnél az egyik helyen hosszabbra hagyták a sínt a kelleténél…

…míg a másik helyen rövidebb lett, szinte lehetetlenné téva a napelemtábla biztoságos rögzítését. Ez egyértelműen arról árulkodik, hogy kapkodva, átgondolatlanul kezdték el a munkát, és úgy is fejezték be.

Ha csak az esztétikummal lenne baj, és minden megfelelően működik, összevonjuk a szemöldökünket és mérgeskedünk. De az árnyékhatás erősen befolyásolja a napelemek hozamát. Ha egy napelemcellát részben beárnyékolunk, akkor annak elektromos ellenállása megváltozik. Mondhatni, hogy a sorba kötött cellák esetében a beárnyékolt cella "polaritást vált", terhelésként viselkedik az áramkörben, "magára vonva" a többi, vele egy sorba, valamint párhuzamosan kötött cella által termelt energiát, végső soron csökkentve a modul által termelt energiát, összességében pedig a napelemes rendszer hozamát. erre kiemelten kellene figyelni. 

Megállapítható tehát, hogy napelemes rendszert létesíteni nem lehet áron alul, olcsó anyagokból, olcsó munkaerővel. Fontos, hogy csak a megfelelő referenciával rendelkező kivitelezőt válasszunk és nézessük át a kész munkát egy műszaki ellenőrrel. Másképp kellemetlen meglepetések érhetnek bennünket!

A képeket olvasónk, Könyves Dénes küldte. Köszönjük!

Küldje be fotóit Ön is!

Fotózza le Ön is az élet- és vagyonbiztonságra veszélyes kivitelezéseket, kontár megoldásokat és rövid kommentárral küldje el szerkesztőségünknek az info@villanylap.hu címre. A „legjobb” felvételeket nyomtatásban is közreadjuk.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁrnyékhatásEzt láttamKontárNapelemOlvasói fotó

Kapcsolódó