Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Villanyórák az oszlop tetején

2017. február 13. | Lantos Tivadar |  10 608 |

Villanyórák az oszlop tetején

A fejlődő országokban az áramlopás és a fogyasztásmérő „buherálás” elleni védelem sajátos formáját alkalmazzák. Az órákat ugyanis az oszlop tetejére költöztetik, távol tartva őket az avatatlan kezektől, így a háztartásokba csak mért vezetékek jutnak be.

A neten böngészve leltünk rá ezekre a fotókra, melyek európai szemmel nézve különös szerkezetnek tűnnek a pörgetett beton villanyoszlop tetején. Alaposabban szemügyre véve és utána olvasva kiderült, hogy a villanyóra mérőket helyezik el ilyen módon Dél-Amerika országaiban, vagy éppen a Fülöp-szigeteken, de még Indiában is. 

Fő a biztonság, így a fogyasztóknak csak a mért vezetékekhez van hozzáférésük, így az áramlopás szinte kizárt. A képeken az is szembetűnik, hogy a védekezés a tolvajokkal szemben még biztosabb legyen, az egymás után elhelyezett órákat porcelánszigetelésen körülfutja egy fázisvezeték, de legalább úgy helyezik el a mérőket, hogy azok biztosan fázis közelben legyenek. Aki próbálkozik, az garantáltan otthagyja a fogát. Más helyeken zárható szekrény formájában is fellelhetőek az oszlopra szerelt villanyórák. 

Hazánkban a digitális villanyórák elterjedése szab gátat a klasszikus villanyáram lopásoknak. A készülékek többlépcsős védelmi rendszerrel vannak ellátva.  Ilyen a felnyitás elleni védelem: ha valaki leszereli az órát, megbontja a burkolatot, akkor ennek időpontját egy naplófájlban az óra rögzíti. Az adatokat a működés után a beépített akkumulátornak köszönhetően tíz évig képes megőrizni. Így lehetetlen visszaplombálni az egyszer leszerelt digitális mérőt. Lopótököt sem tanácsos csatlakoztatni, mert a készülék mikroprocesszora figyeli ezt és a legközelebbi leágazásokat.  Az óra elé kötni sem célszerű a fogyasztókat, mert bekapcsolásnál „megrántja” a hálózatot, visszáram keletkezik és a digitális mérő ezt is képes rögzíteni. Tehát a klasszikus módszerek a digitális óráknál nem jönnek be. De ez nem azt jelenti, hogy nincsenek újabb, kifinomultabb módszerek a csalók részéről! 

ÉrdekességFogyasztásmérő