Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tűzvédelem

Villamosvezeték-rendszerek elhelyezése

menekülési útvonalakon

2017/9. lapszám | Kruppa Attila |  3308 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Villamosvezeték-rendszerek elhelyezése

A Villanyszerelők Lapja előző számában a tűzvédelem olyan aktualitásaival foglalkoztunk, amelyek szorosan kapcsolódnak az épületvillamosság szakterületéhez. Ezek egyikét, a menekülési útvonalak kialakítására vonatkozó követelményeket, ebben a cikkben elemezzük részletesen.

Előzmények

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat régóta tartalmaz szigorú előírásokat arra vonatkozóan, hogy az épületek azon részeit, amelyek – egy esetleges vészhelyzet esetén – a benntartózkodók menekülésére szolgálnak, építészeti szempontból hogyan kell kialakítani. Az utóbbi években azonban egyre élesebben rajzolódott ki az ellentmondás az ilyen helyeken beépíthető építőanyagokra (pl. burkolatokra, szigetelésekre) vonatkozó korlátozás, és a villamos vezetékrendszerek gerincnyomvonalának ugyanitt történő elhelyezésének kialakult gyakorlata között. Az ellentmondás nemcsak annak következménye, hogy a villamos vezetékrendszer jelentős mennyiségben tartalmaz olyan éghető anyagokat, amelyek felhasználása más (a menekülési útvonalon beépített) építési termékek anyagaként nem megengedett, hanem annak a közismert ténynek is, hogy a villamos vezetékrendszer önmaga is lehet forrása a tűznek. Nem véletlen tehát, hogy szabványokban és másutt is megjelentek olyan követelmények, amelyek a villamos vezetékrendszerek menekülési útvonalon történő elhelyezését valamilyen mértékben korlátozzák: előbb (2011-ben) az MSZ HD 60364-4-42-ben, majd (2015-ben) a Villamos TvMI-ben. Mégis, mindennek ellenére a gyakorlatban semmi nem változott, azaz a gerincnyomvonalak kialakítása továbbra is a folyosókon történik, mindenféle egyéb megfontolás nélkül. Az, hogy a szakma „ingerküszöbét” mindeddig nem ütötték át az új szabályok sok tényező együttes hatásának tudható be, melyek között a beidegződéseket éppúgy megtalálhatjuk, mint a változtatás műszaki nehézségeit.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

TűzvédelemTűzveszélyVédelem

Kapcsolódó