Villanyszerelők Lapja

Fűtésszabályozás busz-kommunikációs rendszerrel

Az otthon melege – távolról II.

2017. február 9. | Porempovics József |  1598 | |

Fűtésszabályozás busz-kommunikációs rendszerrel

Folytatva a fűtésszabályozás néhány lehetőségének bemutatását, az előzőkben tárgyalt vezeték nélküli, rádiófrekvenciás megoldás után most egy vezetékes, úgynevezett busz-kommunikációs épületautomatizálási rendszerrel megvalósítható fűtésszabályozás néhány alapbeállítását tekintjük át, természetesen érintve a szükséges hardver eszközöket is.

Mint a cikksorozat kezdő cikkében (VL 2016/10.) bemutatott blokkvázlatból is kiderül – no meg egyébként is egyértelmű - mindegy, hogy milyen a fűtési rendszer, a szabályozás mindig helyben történik, a szabályozási kör hardver és szoftver elemei helyileg vannak telepítve, tehát nem az okos eszközök végzik a jelfeldolgozást. A cikk címe éppen ezért kicsit csalóka, hiszen maga a szabályozás nem távolról történik (távolinak itt az internetes vagy GSM elérés értendő). Ami távolról történik és történhet az néhány beavatkozás a rendszer paramétereibe (pl. fűtési üzemmód átállítás), valamint a rendszer helyi működésének távoli ellenőrzése.

A szabályozáshoz történő totális hozzáférés tudatos csökkentése a fejlesztők részéről érthető is, mert nem lenne túl szerencsés olyan szintű távoli beavatkozás, ami esetleg szabályozás nélküli működést váltana ki. Egy intelligens rendszerben van lehetőség a szabályozási kör egyes eszközeinek direkt működtetésére akkor is, ha egyébként ez az eszköz az alaptelepítésnél a helyi szabályozás egyik eleme, eszköze. Például több hőforrással ellátott rendszernél a hőforrásokat indító relék minden további nélkül be- vagy kikapcsolhatók az okostelefonra telepített applikációval, amennyiben erre az alkalmazás beállításánál lehetőséget biztosít a kivitelező, így ha direkt bekapcsolják, akár két hőforrás is működhet egyszerre, ami nem csak az energiatakarékosság miatt aggályos, hanem biztonsági szempontból is. Persze az is igaz, hogy a hőforrások legtöbbje rendelkezik saját biztonsági rendszerrel, vagyis akár önjáró üzemmódban is működtethetők, de feleslegesen.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

FűtéstechnikaVezérléstechnika

Kapcsolódó