Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Visszatérhetnek az alumínium vezetékek?

2022. július 19. | VL online |  5255 |

Visszatérhetnek az alumínium vezetékek?

Az elektromosság világában a réz a király – egyelőre. A réz iránti kereslet gyorsan nő, ráadásul egyre kevesebb van belőle, ami felhajtja az árát. Az alumínium könnyebb, olcsóbb és nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre, de a vezetőképessége rosszabb.

A félvezetőgyártásban ismert módszerekkel jelentősen javítható lehet az alumínium vezetőképessége – állítja egy új kutatás.  Sok újat nem mond az a megállapítás, hogy ha megváltoztatjuk egy fém szerkezetét és megfelelő adalékanyagokat viszünk be, akkor befolyásolhatjuk a tulajdonságait. Ám most úgy tűnik, az elektromos vezetőképesség jelentősen növelhető lesz, ez pedig, ha ipari méretekben gazdaságos eljárássá tehető, alaposan megváltoztat sok mindent.

Réz kontra alumínium

A réz nagyszerű elektromos vezető, de egyre kevésbé elérhető és egyre drágább. A kihívások várhatóan súlyosbodnak az elektromos járművek számának növekedésével, amelyekben többször annyi réz van, mint  a hagyományos járművekben. Ráadásul a réz nehéz, ami csökkenti az elektromos járművek hatékonyságát.

Az alumínium a réz árának és súlyának csak egyharmada, ám a vezetőképessége csak körülbelül 60% a rézhez viszonyítva. A viszonylag alacsony vezetőképesség a legnagyobb korlát a legtöbb alkalmazásban. 

A fémek vezetőképessége megváltoztatásának elméleti receptje már világos – állítják a kutatók.  Ha megvalósul, az „ultravezető alumínium” forradalmasíthatja az elektromos- és járműipart.

Forrás: pnnl.gov

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

AlumíniumRéz