Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Épületek, mint akkumulátorok?

2021. május 25. | VL online |  412 |

Épületek, mint akkumulátorok?

Cementalapú, tölthető akkumulátort fejlesztettek svéd kutatók, ennek segítségével a jövőben akár húszemeletes betonépítmények is tárolhatják az energiát.

 

A svéd Chalmers Műszaki Egyetem tudósai mutatták be vizsgálataik eredményét. Emma Zhang és Luping Tang munkatársaikkal a jövő építőanyagait kutatták. Közösen dolgozták ki a világ első tölthető, cementalapú akkumulátorának koncepcióját.

A cementalapú keverék kis mennyiségű, rövid karbonszálakat tartalmaz a vezetőképesség és a hajlítószilárdság növelése érdekében. Fémbevonatú, karbonszálas hálót is elhelyeztek a keverékben, melyben a vas az anód, a nikkel pedig a katód – írja a TechExplore.com tudományos portál.

A tudósok hosszas kísérletezés után alkották meg a prototípust. Ennek átlagos energiasűrűsége 7 wattóra négyzetméterenként, ami a korábbi cementalapú akkumulátorokra tett kísérletek eredményének tízszerese. Ez az energiasűrűség azonban még mindig alacsony a kereskedelmi forgalomban lévő elemekhez képest, az anyag azonban épületek esetében nagy mennyiségben használható. A technológia alternatív megoldásokat nyújthat az energiakrízis idején a nagy mennyiségű energia tárolásának lehetővé tételével.

Az akkumulátor legfontosabb tulajdonsága, hogy újratölthető. A koncepció továbbfejlesztése és kereskedelmi forgalomba hozatala esetén a felhasználási lehetőségek szinte megdöbbentőek: az energiatárolás az egyik nyilvánvaló lehetőség, a felügyelet egy másik. A kutatók szerint a LED-ek táplálásától kezdve a 4G-kapcsolatok biztosításán át a távoli területeken a betoninfrastruktúra korrózió elleni katódos védelemig terjedhet a felhasználási terület.

Az ötlet kidolgozása még korai fázisban van, számos technológiai kérdés vár még megoldásra. „Mivel a betonalapú infrastruktúra általában 50-100 évre készül, az akkumulátorokat is ehhez kellene igazítani, vagy könnyen cserélhetővé és újrahasznosíthatóvá kell tenni. Ez egyelőre nagy kihívást jelent” – fogalmazott Emma Zhang.

AkkumulátorEnergiatárolás

Kapcsolódó