Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Innovatív vészvilágítási rendszer az óramúzeumban

2020. április 7. | VL online |  1141 |

Innovatív vészvilágítási rendszer az óramúzeumban

60 darab adaptív kijáratjelző lámpatestet telepítettek a németországi Schrambergben található Junghans Terrassenbau Múzeumban. A Junghans óragyártó 1916 és 1918 között épült üzeme a település egyik legfőbb látványossága.

A régi üzem múzeummá való átalakítása komoly kihívás elé állította a tervezőket a jelenleg érvényben lévő biztonsági előírásoknak való megfelelés kapcsán. Az építészek ugyanakkor szerették volna – amennyire csak lehetséges – megőrizni az épület egyedi jellegét. Mivel az órák és a finommechanikai műszerek készítéséhez elengedhetetlen a megfelelő világítás, a domboldalra épült, kilencemeletes Junghans Terrassenbau gyártóüzemét hatalmas üvegablakokkal látták el.

Az emeleteket az épület mindkét végén összeköti egy-egy lépcsőház. Ez tűzvédelmi szempontból hatalmas előnyt jelent, hiszen így eleve rendelkezésre állt a középületek számára kötelezően előírt két különálló menekülési útvonal. A mai modern épületekben a lépcsőházakat tűzszakasz-határoló ajtókkal kell elválasztani az emeletektől. Erre azonban nem volt lehetőség a Junghans Terrassenbau esetében, a megőrizendő eredeti fa- és üvegajtók miatt.

Az épület két felét emeletenként egy-egy F-30 tűzgátló üvegfallal választották el. Az adaptív menekülésiútvonal-jelzés segítségével lehetővé vált a hatóságok által megkövetelt összes kockázatcsökkentő intézkedés megvalósítása. Az Eaton megoldását alkalmazva az épület kiürítése abban az esetben is biztosított, ha a vészhelyzet miatt csak az egyik lépcsőház használható.

Az innovatív technológiának köszönhetően egyáltalán nem jelentett gondot a 60 darab dinamikus irányfény felszerelése és működtetése. A kijáratmutató lámpatestek a központi akkumulátoros vezérlőegységhez csatlakoznak és összeköttetésben vannak a központi tűzjelző rendszerrel is.

A tűzjelző rendszer fogadja az épület egyes területein elhelyezett füstérzékelők jeleit, és – a kritikus érték elérése esetén – bekapcsolja a riasztást. Ezzel egy időben a rendszer aktiválja az adaptív menekülésiútvonal-jelzést is. Ha egy adott menekülési útvonal nem biztonságos, például azért, mert a lépcsőház megtelt füsttel, akkor a szokásos zöld vészkijárat jelzés elsötétül és helyette a lámpatest egy piros X-et mutat.

Mivel az épületet két külön tűzvédelmi zónára osztották, biztosítható, hogy a másik lépcsőház füstmentes maradjon, és biztonságos menekülési útvonalként lehessen használni.

Különösen az olyan bonyolult alaprajzú épületek esetében van szükség adaptív menekülési-útvonaljelzésre, mint a Junghans Terrassenbau, ahhoz, hogy a látogatók veszélyhelyzetben biztonságosan el tudják hagyni az épületet.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Tűzveszély