Villanyszerelők Lapja

Jönnek az elektromos hajtású kompok

2019. augusztus 27. | VL online |  832 | |

Jönnek az elektromos hajtású kompok

Átadták a közlekedésnek a világ legnagyobb elektromos kompját Dániában, ahol már több hasonló is üzemel, de hamarosan a Niagara-vízesést is e-hajónról csodálhatják a turisták.  

A 30 darab jármű és 200 utas szállítására képes e-komp óriási, 4,3 megawattórás (MWh) kapacitású energiaforrásról működik,feltöltései között 22 ezer tengeri mérföld megtételére képes. A svájci gyártmányú villanyhajó fedélzetén motorzajtól, vibrációtól és kipufogógáztól mentes az utazás. Az Ellen névre keresztelt komp először a múlt héten szállított utasokat Fynshav kikötőjéből a balti-tengeri szigeten, Aerőn található Sobyba. Az uniós támogatással fejlesztett kompból 2030-ra legalább százat szeretnének üzembe helyezni.

Szintén akkumulátoros hajók közlekednek a dániai Helsingør és a svédországi Helsingborg között húzódó 4 km-es szoroson. A két komp – a Tycho Brahe és az Aurora – egy olyan nagy forgalmat bonyolító útvonalon üzemelnek, ahol több, mint 7,4 millió utas és 1,9 millió jármű közlekedik évente. Az akkumulátoros megoldás jelentősen csökkenti a kibocsátást a teljes flotta tekintetében.

Hibrid komp Norvégiában

Az egyik legjelentősebb elektromos tengeri szállítási projektben egy futurisztikus hibrid komp működik a norvég fjordokon (lásd a borítóképen). A Norvégia nyugati részén, Flåm és Gudvangen között, a Nærøy-fjordban közlekedő közel 400 személyes komp kb. 32 km-es távolságon szállítja az utasokat. Miután megérkezik a fjord leglátványosabb részére, a komp akkumulátoros meghajtásra vált, így a turisták szinte teljes csendben gyönyörködhetnek a természetben, miközben a komp kb. 8 csomó sebességgel (kb. 15 km/h) halad. A Nærøy-fjord szinte érintetlen természeti környezetben fekszik, szerepel az UNESCO Világörökségi listáján is, így a kompot is a környezeti jellemzők szem előtt tartásával tervezték.

e-hajó már a Niagaránál is

Szeptemberben a Niagara-vízeséshez látogatók az Egyesült Államok egyik legnagyobb látványosságát károsanyag-kibocsátás nélkül tekinthetik meg, ugyanis két új Maid of the Mist személyszállító hajót teljes egészében nagy teljesítményű akkumulátorcsomagokkal szerelnek fel, amelyek az Egyesült Államok első, teljesen elektromos hajtású hajói lesznek. Ezek a hajók évente kb. 1,6 millió turistát szállítanak a Niagara-vízeséshez.

E-mobilitás