Villanyszerelők Lapja

Lekerülhet a zöld rendszám a plug-in hibridekről

2019. augusztus 2. | VL online |  1787 | |

Lekerülhet a zöld rendszám a plug-in hibridekről

Nagyon úgy tűnik, hogy módosításra kerül a zöld rendszámokról szóló jogszabály. A friss Jedlik Ányos Terv 2.0 megalkotói ugyanis a magas károsanyag-kibocsátású, nagy tömegű plug-in hibrid hajtású autók esetében a zöld rendszám megszüntetésére tettek javaslatot.

A témában Palkovics László is megszólalt, aki az InfoRádiónak erősítette meg, hogy a kormány a zöld rendszámokról szóló jogszabály módosításán dolgozik – írja a hvg.

Az innovációs és technológiai miniszter továbbra is jó kezdeményezésnek tartja a megkülönböztető táblákat, bevezetése óta ugyanis a régió vezetőjévé vált Magyarország az elektromos meghajtású, illetve plug-in hibrid autók számát tekintve. Ennek ellenére kijelentette, azt szeretnék, hogy ne a nagy teljesítményű dízelmotorral is felszerelt járművek lennének olyanok, amelyek zöld rendszámmal működnek.

Hogy megvonhatják-e ebből következően a zöld rendszámot az említett autóktól, arról kitérően csak annyit mondott, „most dolgozunk ennek a rendelkezésnek a módosításán, szeretnénk a zöld rendszámot károsanyag-kibocsátáshoz kötni”.

Jelenleg a zöld rendszám a legalább 25 – tisztán elektromos – kilométer megtételére alkalmas plug-in hibridekre, valamint azokra a megnövelt hatótávolságú elektromos autókra vonatkoztak, amelyek legalább 50 kilométer megtételére képesek tisztán elektromos módban.

Cikkünk illusztrációját a használtautó.hu egyik hirdetéséből választottuk. A hirdetés szövege jól illusztrálja a hazai e-mobiltás velejét. Az akciósan 18 millióért árult, 4 éves Posche Panamera leírása így kezdődik: „zöld rendszámos, illeték- és adómentes, ingyenes az átírás, ingyenes a parkolás”.

Ha az illetékesek a zöld rendszámokról szóló jogszabály módosításán gondolkoznak, azt teljes joggal teszik!

E-mobilitásElektromos autó