Villanyszerelők Lapja

Szivattyútelepek védik New Orleanst az áradásoktól

2019. július 8. | VL online |  578 | |

Szivattyútelepek védik New Orleanst az áradásoktól

A Katrina hurrikán 14 évvel ezelőtti pusztítása után New Orleans folytatja a megkezdett infrastruktúra-fejlesztési programját. A program részeként nagyteljesítményű szivattyútelepeket üzemeltetnek.

 2005. augusztus 29-én az ötös erősségű Katrina hurrikán lecsapott az USA Mexikói-öböl menti partvidékére.  A hurrikán ellenállhatatlan erővel ostromolta a közel 2 méterrel a tengerszint alatt fekvő New Orleans védőgátjait is. A viharban a védőgátak átszakadtak, a nagyváros területének közel 80%-át három és fél hétig méteres víz és temérdek hordalékanyag borította el.   

„Olyan katasztrófa volt ez, amelyet az itt élők sohasem fognak elfelejteni”, – mondta Michael Yenni, New Orleans egyik legnagyobb elővárosának számító Jefferson Parish vezetője.   

A katasztrófa többszörös kihívás elé állította a kormányzati tisztviselőket: egyrészt újjá kellett építeni a várost, helyre kellett állítani a lakosok biztonságérzetét, és garantálni kellett, hogy ilyen katasztrófa nem ismétlődhet meg újra.  A katasztrófát követően hamar hozzáláttak a „New Orleans Permanent Canal Closures and Pumps” (PCCP) projekt végrehajtásához, amellyel azt kívánják biztosítani, hogy a jövőbeni viharok ne tudják túlduzzasztani a város három fő belvízelvezető csatornájának vízszintjét. 

A 17. utca, az Orleans Avenue és a London Avenue csatornák torkolatánál felépített három hatalmas szivattyúállomás függőleges hajtóműmotorokkal vannak felszerelve. A motorok nagyteljesítményű szivattyúkat üzemeltetnek. A szivattyúk vízszállítási kapacitása eléri a 11 millió gallon/percet, azaz ezekkel a szivattyúkkal egy olimpiai méretű úszómedence kevesebb mint 4 másodperc alatt leüríthető lenne.  Vihardagály kialakulásakor a szivattyúállomás a New Orleanst átszelő csatornahálózatot leüríti, a vizet gyorsan átemeli egy tóba.  

A három szivattyúállomáson összesen 17 VGM-et (7×2500, 10×5000 LE) telepítettek. A VGM-ek ideálisan alkalmazhatók szivattyútelepeken, mivel kicsi a helyigényük, rendelkeznek az alacsonyabb pólusszámú motorok hatékonyságával és teljesítménytényezőjével, és nagyon üzembiztosak.   

Összesen hét db ACS1000i és 10 db ACS5000i típusú, középfeszültségű, változtatható frekvenciájú hajtást is szállított az ABB a motorokhoz. A hajtások segítségével biztosítható a motorok hidegindítása, amely akkor szükséges, ha a szivattyúkat gyorsan kell üzembe helyezni.    

 „Egy lapályos területen lakunk, ahol az élet csak úgy biztonságos, ha a vizet rendszeresen elvezetjük,” – mondja Yenni, Jefferson Parish elöljárója. A terület vízügyi szakemberei felügyeleti, vezérlő- és adatgyűjtőrendszerrel prognosztizálják az egyes területeken várható csapadék mennyiségét, és számítják a szivattyúk vízemelési kapacitását. A rendszer alkalmazásával a hatóságok jobban megismerhetik a viharok lehetséges hatásait, és előre figyelmeztetni tudják a lakosságot a várható veszélyeke.   

A Katrina hurrikán kiterjedt pusztítást végzett New Orleansban, azonban nem tudta megtörni a lakói életkedvét, akik eltökélték, hogy újjáépítik a katasztrófa sújtotta várost.  Az új technológiája abban nyújt nagy segítséget, hogy garantálni lehet az újjáépített város vízügyi biztonságát.  „New Orleans ma a legmodernebb árvízvédelmi rendszerrel büszkélkedhet.  Mindnyájunk számára megnyugtató érzés, hogy ma jóval többet tehetünk a saját biztonságunkért, mint 2005-ben”, – nyilatkozta Yenni.