Villanyszerelők Lapja

„Naplopás” a Palán és a Paskálon

2019. június 14. | VL online |  638 | |

„Naplopás” a Palán és a Paskálon

Nagyjából évi tíz-tíz százalékkal csökken a budapesti Palatinus és Paskál fürdő áramfogyasztása, miután a két létesítmény napelemeket állított termelésbe. Hamarosan a Császár-Komjádi Sportuszoda is áttér a napenergiára, a komplexum fűtését pedig egy víz-víz hőszivattyú veszi majd át.

Befejeződött a Palatinus és a Paskál fürdő energetikai korszerűsítése, a két beruházás teljes költsége közel 162 millió forint volt – közölte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. az MTI-vel. A közlemény szerint a munkákat európai uniós és állami támogatással finanszírozták. A beruházásnak köszönhetően a Palatinus strandfürdőben az áramigény egy részét 419, egyenként 300 wattos napelemmel biztosítják. A napelemes rendszer az éves felhasználás 10 százalékát állítja elő helyben. A teljes beruházás költsége 63,134 millió forint volt, ebből 50,5 millió forint a vissza nem térítendő támogatás.

A Paskál Gyógyfürdő energetikai korszerűsítése 98,55 millió forint volt, ebből 78,840 millió forint a vissza nem térítendő támogatás. A beruházás során összesen 727, egyenként 275 wattos napelemet telepítettek, a napelemes rendszer az éves felhasználás több mint 10 százalékát állítja elő helyben.

A Palatinus és a Paskál már túl van az energetikai megújuláson, és jövőre már a Császár-Komjádi Sportuszoda is olcsóbb, környezetbarát üzemeltetés mellett várhatja a közönséget. A beruházás, amelyet az Európai Unió 249,7 millió forinttal támogat, az épület teljes energetikai rendszerét érinti. Az Árpád fejedelem úti szárny külső határoló falait, lábazatát szigetelik, az uszoda épületének korszerűtlen nyílászárói helyére a mai követelményeknek megfelelő hőszigetelő üvegezéssel ellátott nyílászárókat építenek be. Ezen felül a fűtési hálózat korszerűsítése során egy víz-viz hőszivattyús rendszert alakítanak ki, a villamosenergia-fogyasztás csökkentése érdekében pedig a tetőre napelemes rendszert telepítenek. A beruházás várható befejezése jövő január 31.

EnergetikaNapelem

Kapcsolódó