Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Áramfogyasztási rekordokat hoz a nagy hideg

2019. január 24. | VL online |  1423 |

Áramfogyasztási rekordokat hoz a nagy hideg

A nagy hidegben nem csak a gáz-, hanem a villamosenergia-fogyasztás is megugrik. Az idei télre ez különösen jellemező, december óta már háromszor is megdőlt a korábbi fogyasztási csúcs.

Az idén már másodjára dőlt meg a magyarországi áramfogyasztási rekord, január 23-án 6926 megawattos (MW) csúcsterhelést regisztráltak, amely 42 megawattal meghaladta a korábbi negyedórás hitelesített történelmi rekord csúcsértéket - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. A közleményben hangsúlyozzák, a magyar villamosenergia-rendszer a télies hidegben is problémamentesen biztosította az ellátást. Felidézik, hogy 2019 januárjában már megdőlt a magyarországi villamos energia rendszerterhelés addigi maximuma, január 8-án 6884 MW-os terheléssel. Ezt megelőzően tavaly decdember hatodikán is rögzíthettünk már egy csúcsdöntést.

A téli csúcsfogyasztás annak köszönhető, hogy a hagyományos elektromos fűtőkészülékek mellett egyre inkább teret nyernek a háztartásokban a hőszivattyús fűtési módok. Hideg időben ezek fogyasztása természetesen megugrik hideg időben. Emellett sokan használják kiegészítő fűtésként a leghidegebb napszakokban a klímaberendezésüket, ami szintén növeli az áramigényt. A téli rendszerterhelés megnövekedésére készült is a Mavir, így gondoskodott az előírás szerinti mennyiségű tartalék beszerzéséről. A társaság közleménye szerint az ellátásbiztonság szintje az előírt hazai és nemzetközi normáknak megfelelő.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

áramfogyasztásMavir