Villanyszerelők Lapja

Komoly bajban a „Szarvasi”

A kávéfőzőiről ismert társaság a lámpaüzletág miatt vált veszteségessé

2019. január 14. | VL online |  1769 | |

Komoly bajban a „Szarvasi”

Súlyos válságba került a Szarvasi márkájú kávéfőzőket és lámpákat is gyártó Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. A napi.hu cikke szerint tavaly nyár óta több mint 200 dolgozót küldtek el. A 66 éves társaság 2018-ban másfél milliárd forintból fejlesztette lámpagyárát, ám ez sem segített, a vezetőség októberében leállította a beruházást és az eszközök értékesítése mellett döntött – írta az internetes lap.

Nagy bajban van a háztartási kisgépeket – lámpákat és kávéfőzőket – gyártó Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. A cég 85 fős csoportos létszámleépítést jelentett be 2018. december 21-én az illetékes kormányhivatalnál, ennek indokaként likviditási problémát jelölt meg. A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. likviditási gondjait a lámpagyártás piaci környezetének megváltozása, egyes termékek veszteségessé válása és az új, nagy volumenben gyártani tervezett lámpamegrendelésének (az Ikea lakberendezési vállalatnak) visszaesése okozta – tudta meg napi.hu a társaság menedzsmentjétől. Ezen a helyzeten a vállalkozás által végrehajtott másfél milliárd forint értékű beruházás sem tudott változtatni, amelynek keretében fröccsöntő gépeket, robottechnológia perifériákat, fémgőzölő és lakkozó berendezéseket vettek.

A nagyrészt hitelből megvalósított fejlesztést annak érdekében hajtották végre, hogy a svéd lakberendezési óriásvállalattól kizárólagos gyártási megbízását kapjanak egy lámpacsalád gyártására. Csakhogy a gyártósorokról az elmúlt hónapokban nem megfelelő minőségű termékek is kikerültek jelentős mennyiségben. A termék gyártását egy kínai vállalattól vették át. A cég tavaly áprilisban azt közölte az MTI híre szerint, hogy a számításaik szerint nyáron már ők lesznek a lámpacsalád kizárólagos beszállítói, és évi egymillió lámpa értékesítését tervezik. 120 új munkavállalót is felvettek. (A szarvasi cég 1996-ban kötött együttműködési megállapodást a bútoróriással.)

A társaság a 2018-as évet veszteséggel zárta, ezért 2018 októberében a vezetőség a beruházás leállítása és az eszközök értékesítése mellett döntött a cég terheinek csökkentése érdekében. Korábban több mint 400 saját és munkaerő-kölcsönzőtől igénybe vett dolgozót foglalkoztattak; 2018 nyara óta fokozatosan, összesen több mint 200 embert voltak kénytelenek elbocsátani.

Jelenleg a lámpagyártás termékei folyamatosan futnak ki, a hagyományos termékek gyártása a társaság likviditásának függvényében folynak. A vezetőség célja a nagy múltú társaság megmentése, ezért is dolgozik a reorganizáción hónapok óta. Jelenleg is többféle megoldáson dolgozunk, egyeztetünk a bankokkal, próbálunk friss tőkét bevonni, új partnereket találni – írta cég vezetése a napi.hu-nak küldött válaszában.

elbocsátáskávéfőzőSzarvasi Vas-Fémipari Zrt.