Villanyszerelők Lapja

A villanyvilágítás előnyei évszázados képeken

2018. december 13. | VL online |  1057 | |

A villanyvilágítás előnyei évszázados képeken

A hajdani Világítástechnikai Állomás oktatási és demonstrációs anyagának közel évszázados üveges diaképei kerültek digitalizálásra és váltak elérhetővé a Világítástechnikai Társaság jóvoltából. Itt megnézheti őket!

A Vakablakom blog adta hírül, hogy az egykori Világítástechnikai Állomás diái, amelyeket az egykori előadásokhoz készítettek, a VTT által digitalizálásra és képmappákban közzétételre kerültek. A felvételek szakmai, illetve technikatöréneti szempontból is érdekesek, egy részük a lakosság számára próbálta bemutatni a villanyvilágítás előnyeit.

A linkelt galériában ilyen és ehhez hasonló aranyigazságok közt mazsolázhat a képaláírások között:

„A kivilágított kapubejárat a hazatérő gazdának már messziről mutatja az utat.” Vagy: „Csak a villanyvilágítással rendelkező istállókban lehet tiszta és egészségre ártalmatlan tejhez jutni.” És akkor itt van mondjuk még ez a gyöngyszem is: „A jól világított gazdaságok udvarán naplemente után is dolgozhatunk.”

Nézze meg alább és az elmlített képgalériában ezt a tartalmas és szórakoztató időutazást, amelyet az üvegdiákról származó korabeli magyarázatok kísérnek.

Káprázatmentes állólámpa, a padlón lábmelegítő szőnyeg

Nem megfelelő lakószobavilágítás

Úriszoba világítása

Úriszoba különleges állólámpával

Helytelen és helyes zongoravilágítás

Női fodrászműhely helyes és helytelen megvilágítása

Rossz és jó tükörvilágítás

A villanyvilágítással ellátott fészerben nemcsak a kocsik tisztántartása, hanem azok kijavítása is könnyebben végezhető el.

A Világítástechnikai Társaság képgalériái ezen a linken megtekinthetők.

Az illusztrációként szolgáló borítókép szövege: „A jól világított gazdaságok udvarán naplemente után is dolgozhatunk.”

Világítástechnika