Villanyszerelők Lapja

Nem jár 2,5 millió forint lakásfelújításra!

Ismét álhír terjed!

2018. szeptember 10. | VL online |  7061 | |

Nem jár 2,5 millió forint lakásfelújításra!

Egyes hiteltelen, impresszummal sem rendelkező álhíroldalakon olyan információk terjednek, amelyek a „Hazai Hatékonyság 2” javaslatcsomag tartalmát meghamisítva, azt egy kihirdetett lakossági energetikai pályázatként mutatják be. 

Újra és újra használják különböző, hiteltelen portálok saját tartalmuk olvasottságának növelése érdekében azt az álhírt, mely szerint milliós lakossági energetikai korszerűsítési támogatást lehetne alanyi jogon igényelni.

A hír alapjául a Hazai Hatékonyság programcsomag szolgál. A Hazai Hatékonyság 2 lakossági épületenergetikai célú javaslatcsomagot a Magyar Építőanyag és Építési termék Szövetség készítette 2016 végén, hogy a kormányzat új megközelítésű, ösztönző intézkedéscsomagot hirdessen meg a lakossági épületenergetikai korszerűsítések átfogó előmozdításáért. A javaslatcsomagról kormányzati döntés nem született. A hírt terjesztő internetes oldalak és közösségi profilok tudatosan ferdítik el az eredeti információt, saját olvasottságuk és népszerűségük növelése céljából. 

A kamu hír így szól:

Kihirdették! Szeptember 17-től igényelhető a 2,5 miliós mindenkinek alanyi jogon járó lakásfelújításra fordítható támogatás! 

Biztosan Ön is hallott már arról, hogy 2018 szeptemberétől 2,5 milliós támogatásra jogosult minden Magyarországon élő, magyar állampolgár. Eddig a pontos részletekről nem esett szó, de most végre kihirdették az igénylés pontos idejét és helyszínét. NEM pályázatról van szó, tehát MINDENKINEK jár. Ezért kérünk szépen minden olvasónkat, hogy egy megosztással értesítsék ismerőseiket a lehetőségről, amiről tényleg mindenkinek tudnia kell.

A Hazai Hatékonyság 2.0 nevet kapó támogatás 2018. szeptember 17-től, hétfőtől igényelhető meg, egy a korábbinál sokkal egyszerűbb formanyomtatvány segítségével a helyi önkormányzatoknál. Mindössze egy személyigazolvány és egy bankszámla szükséges hozzá. A lakóépület korszerűsítésére fordítható támogatás 14 munkanapon belül kiutalásra kerül – nyilatkozta a MEHI szóvivője. A támogatás igénylésének további feltétele, hogy a megvalósítás 2 éven belül megtörténjen – hangsúlyozta ki a sajtóreferens. Minimum 400 ezer lakás korszerűsítésben fog tudni segíteni az állam, az előzetes felmérések alapján. Egyelőre úgy néz ki, hogy minden igénylőnek bőven fog jutni a keretből.

A MÉASZ szakmai partnere, a Magyar Energiahatékonysági Intézet márciusi reprezentatív lakossági felmérése a felújítási terveket és szándékokat vizsgálta, amely szerint a háztartások 24%-a korszerűsítene a következő 2 évben. A MÉASZ számítása szerint, amennyiben ezen háztartásoknak csak a fele végezne el egy komplex felújítást a jelenleg egy új építésnél minimálisan elvárt “CC” energetikai szintig, akkor már 2018-ban is több, mint 39.000 darab korszerűsített lakás, és legalább 106,5 Mrd forintnyi nettó beruházási érték jönne létre, továbbá mintegy 9.900 főnyi többlet-foglalkoztatás realizálódna 2016-hoz képest. Mindemellett 20,3 milliárd forintnyi államháztartási többletbevétel is keletkezne – még a javasolt ÁFA-visszatérítés mellett is – a teljesen számlás teljesítéseknek és a plusz foglalkoztatásból eredő befizetéseknek köszönhetően.

A lakásállományok fejlesztésének beindítása számokban: A javaslat megvalósításával az előzetes felmérések és becslések alapján a következő 2 év alatt összesen több, mint 410 ezer otthon korszerűsödhet, amely eddig nem látott mértékű energetikai megújulást hozhatna. Ha számodra is hasznos információkat tartalmazott a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is!

A támogatásnak mindössze annyi feltétele van, hogy Magyarországon élő magyar állampolgárok vehetik igénybe. Nincs szükség önerőre. A helyi önkormányzatoknál kell kitölteni és beadni az igénylőlapokat. Legyetek kedvesek osszátok meg, hogy minél többen tudjanak róla!

A Magyar Energiahatékonysági Intézet felhívja arra a figyelmet, hogy ez egy álhír. A MEHI elhatárolódik a hír terjesztőitől, és kijelenti, hogy a szervezetnek tulajdonított nyilatkozat is hazugság. A MEHI mindenkitől azt kéri, hogy ne terjesszék tovább a hírt, mindig ellenőrizzék a híreket terjesztő oldalak és közösségi profilok forrását, impresszumát.