Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

3 in 1: okosablak, tévé, napelem

2018. május 18. | VL online |  2805 |

3 in 1: okosablak, tévé, napelem

Okosablak, amin nemcsak kinézhetünk, hanem nézhetjük is, ugyanis amellett, hogy energiát termel, még tévézésre is alkalmas. A sokoldalú ablakra néhány évet még várni kell, de a 19. században felfedezett perovszkittal készülő napelemek fejlődése előbb-utóbb elér odáig, hogy a szélvédőtől kezdve a hálószoba ablakáig mindenből lehet kijelző.

A televízióként is használható üvegfelületeket egy új technológiának, az organikus félvezetők alkalmazásának köszönhetjük majd, ha egyszer megvalósul. A kutatók jelenleg az így készült napelemek hatékonyáságának fokozásán dolgoznak: az EU GotSolar programjában az úgynevezett tandem technológiát alkalmazzák, amelynek során a hagyományos, szilícium alapú technológia mellett perovszkitot is alkalmaznak – ugyanis ez nem csak egy oxidásvány, hanem egy kristályszerkezet neve is.

A perovszkit

A perovszkit 1839 óta ismert anyag. Gustav Rose, német ásványkutató fedezte fel az Urál hegységben, nevét pedig egy orosz mineralógusról, Lev Alekszejevics Perovszkijról kapta. Ez a sűrű kristályszerkezet a XIIA2+VIB4+X22–3 általános képlettel írható le, természetes formában kalcium-titanátként fordul elő. A legsűrűbben alkalmazott anyag a napelemben, de mivel a metil-ammónium ólom trihalogenid (CH3NH3PbX3) ólmot is tartalmaz, sokan a nehézfém egészség- és környezetkárosító hatásaitól tartanak.

2017-ben már kifejlesztettek egy olyan ablakot, amely amellett, hogy áramot termel, besötétedik, ha a hőmérséklete eléri a 60 fokot amikor pedig lemegy a Nap, az üveg újra átlátszóvá válik. További előnye ennek a technikának, hogy ötödannyiba kerülnek az így előállított napelemek, mint hagyományos társaik.

Néhány hónap alatt megtermeli, ami az elődeinek évekbe telt

Az új megoldások olyan helyeken is lehetővé teszik majd a napenergia felhasználását, ahol erre eddig nem volt lehetőség, ráadásul zöldebb is, mint a hagyományos napelemgyártás: egy-egy régebbi panelnek akár évekre is szüksége lehetett ahhoz, hogy megtermelje azt az energiamennyiséget, amennyi az előállításához kellett, azonban a perovszkitos napelemnek ehhez mindössze néhány hónapra lesz majd szüksége.

Az organikus félvezetők maguk is alkalmasak a fénykibocsátásra, így akár az is valóra válhat, hogy a lakások, házak, irodák ablakai egyúttal monitorként is funkcionálnak a jövőben. Az ezzel a technikával működő tévék az idei év újdonságainak számítottak – igaz, egyelőre meglehetősen drágák. 

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

NapelemNapenergia