Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Hangtalan villanyautó, aminek még kormánya sincsen

2018. május 15. | VL Online |  2929 |

Hangtalan villanyautó, aminek még kormánya sincsen

Mostanában egyre több minden szól az elektromos meghajtású autókról, de ennek itt most kormánya sincsen. A Balatonfüreden megrendezett Concours d’Elegance oldtimer rendezvény egyik legérdekesebb autóját nem régi, sok hengeres benzinmotor hajtja, hanem egy szinte néma villanymotor.

Az 1918-ban gyártott, tehát idén éppen 100 éves elektromos autó, a Detroit Electric 75 elsősorban azoknak jelentett nagyszerű választást, akiknek az önindító elterjedése előtt problémát jelentett a benzinmotoros autók bekurblizása. A villanymotort ugyanis nem kellett bekurblizni, a célközönség pedig elsősorban azok a hölgyek voltak, akik maximum120 kilométeres távolságot szerettek volna megtenni a járművel.

A villanymotor a kocsi elejében található és egy kardántengely juttatja el az erejét a hátsó kerekekre, ami felett a kifejezetten súlyos akkumulátorok találhatók. Az Egyesült Államokban 32 év alatt megközelítőleg 13 000 példányban gyártott Detroit Electric 75 végsebessége hivatalosan 30 km/h, de akár a 40 km/h-t is elérhette. Állóhelyzetből körülbelül 30 másodperc alatt lehetett elérni a végsebességet.

Kormánykerék nemes egyszerűseéégel nincs, ugyanis a sofőr előtt lévő hosszú karral lehet kormányozni a kocsit, a sebességet pedig a rövidebb karral kell. Az idehaza akár zöld rendszámmal is felturbózható oldtimer jelenlegi értéke majd’ 10 millió forint, vagyis körülbelül annyi, mint egy 0 kilométeres vadonatúj elektromos autóé.

ÉrdekességTechnológiaTörténelem