Villanyszerelők Lapja

Ékszerek mikroelektronikai hulladékból

2017. június 14. | VL online |  2222 | |

Ékszerek mikroelektronikai hulladékból

A kidobott számítógépekből gyűrűk, nyakláncok, amulettek készülnek Pécsett. A megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató üzemben különleges módon hasznosítják újra az egykor jobb napokat látott alkatrészeket.

A nem mindennapi ékszerek koncepcióját egy éve finomítják egy ott dolgozó munkással, és most jutottak el arra a szintre, hogy alkotásaikat a pécsieknek is be tudják mutatni. A kollekció a “RE-kreáció” névre hallgat. Az alaplapokból készült új kollekciót a pécsiek először a Zsolnay Fényfesztiválon láthatják majd, ahol az ékszereket nézegető-felpróbáló városiak arra is rácsodálkozhatnak, hogy mégis mennyiféle színben pompázhatnak ezek a számítógép-alkatrészek. Amellett, hogy az itt dolgozók munkája hasznos, ez a hely számukra egy új élet kezdetét is jelenti.

Itt dolgozik rehabilitációs mentorként Révai Krisztina, aki az üzem indulása óta készít ékszereket az ide érkező elhasznált elektronikai eszközökből, kihajított számítógépek alaplapjaiból, réztekercsekből, nyomtatott áramkörökből, csavaralátétekből. – Már több mint 8 éve foglalkozom ékszerkészítéssel, és az üzembe kerülő használt nyersanyagokban turkálva gyorsan találtam olyan dolgokat, melyeket szépnek gondoltam, vagy melyek beindították a fantáziámat. Persze eleinte furcsán néztek rám, de azóta már az üzemben dolgozók is folyamatosan hozzák az érdekes számítógép-alkatrészeket, hátha tudok belőlük valami szépet csinálni – mesélte Révai Krisztina. Az alkotók reményei szerint nemcsak nemcsak a kézműves vásárok, vásárok gurulós kocsijain, mobil standjain szeretnék árulni az ékszereket, hanem nemzetközi websopokon is fogják kínálni az impozáns portékákat.

ÉrdekességGyengeáram