Villanyszerelők Lapja

Robbanó telefonok és fitneszkarkötők

A Li-ion akksik áldása és átka

2017. április 27. | VL online |  2848 | |

Robbanó telefonok és fitneszkarkötők

A lítium-ion akkumulátorok egyre több balesetet okoznak használóiknak. Okos eszközök robbannak fel, nagy értékű kerékpárok, autók lesznek a lángok martalékává.

Számtalan történetet olvashatunk az interneten, két markáns példát ragadunk ki. „Egy 36 éves ausztrál férfi vasárnap délután kerékpározott, és kisebb balesetet szenvedett, amikor a bal lába lecsúszott a pedálról. Felbukott, ám ezt megúszta néhány horzsolással, viszont egyszer csak azt vette észre, füst jön nadrágja jobb hátsó zsebéből, majd hirtelen iszonyatos fájdalmat érzett a lábán. Kiderült, hogy a zsebében lévő iPhone 6 lítium-ion akkumulátora melegedett túl, és robbant fel, harmadfokú égési sérüléseket okozva a férfinak, akin bőrátültetést kellett végrehajtani. Az iPhone 6-ost egyébként újonnan vásárolták az Apple boltjában, nem módosították, és nem alakítottak rajta semmit sem.”

„Egy amerikai hölgy, bizonyos Dina Mitchell Fitbit Flex 2 karkötője robbant fel a múlt héten, másodfokú égési sérüléseket okozva viselőjének. A nő azt állította, hogy nagyjából második hete viselte a karkötőt, amikor az váratlanul kigyulladt a kezén, miközben olvasott. Az orvosa még műanyag és gumi darabokat is eltávolított a bőréből. A szerencsétlenül járt asszony születésnapi ajándékként kapta a karkötőt.”

A manapság használatos akkumulátorok közül a legtöbb előnyös tulajdonsággal a lítium-ion és a lítium-polimer típusok rendelkeznek. Bár speciális töltőáramkört igényelnek, teljesen gondozásmentesek, bármikor rátölthetünk, nem szükséges teljesen lemeríteni őket, mint egy Ni-Cd áramforrást. Kis méretűek, könnyűek és hosszú ideig tartják a töltöttségüket. Az akkumulátorban a pozitív elektróda (katód) lítiumból készül, míg a negatív elektróda (anód) szén alapú. Töltés során a lítium elektróda ionokat (elektromos töltéssel rendelkező atomokat) bocsát ki, melyeket a szén elektróda eltárol. A töltésről lekapcsolva, ezek az ionok áramlanak vissza a lítium oldalra, ez az áram működteti elektromos berendezéseinket.

A legfontosabb kérdés, hogy mi okozhatja az akkumulátorok robbanását, a tüzet? A Li-ion akkumulátorok érzékenyebbek a gyári, esetleg a tervezésből fakadó hibákra. Hibás működés esetén a cellákban tárolt energia pillanatok alatt felszabadul, melynek során hő termelődik (600 °C-ra is felmelegedhet a készülék). Az elektródák közötti elektrolit fokozottan gyúlékony anyag, alacsony, 70-90 °C-os gyulladási hőmérséklettel. A melegedés oka legtöbbször rövidzárlat, melyet a gyártási hiba, helytelen töltés, vagy egy esetleges sérülés okozhat. De az eszköz az intenzív használat során is túlmelegedhet.

AkkumulátorGyengeáram