Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Amikor a klímás átgázol a villanyszerelő munkáján

2017. április 11. | VL online |  8876 |

Amikor a klímás átgázol a villanyszerelő munkáján

Megfelelő tervek és tervdokumentációk nélkül könnyen csúszik meg az építkezés, ha a különböző szakágak szerelvényei találkoznak. Szerencsésebb esetben egymásra tisztelettel megpróbálják összehangolni a szerelést, de ez a felgyorsult tempónak, és szoros határidőknek köszönhetően, az esetek döntő többségében nem éppen sikerül.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy minden építkezéshez terveket kell készíteni, nem elsősorban a saját szórakozásunkra, hanem a saját magunk védelmére, ha a kivitelező eltér a rajzoktól, és „egyénieskedni” kezd, van mire hivatkozni. A sort a műszaki ellenőr zárja, aki tulajdonképpen a tervezőket is ellenőrzi, hogy megfelelően látták-e el a feladatukat.

Az alábbi képeken a klímarendszer csövezése, a hűtőközeg keringését biztosító szigetelt rézvezeték, valamint a kondenzvizet elvezető PVC cső keresztezi a villamos csövezés útját.

A villamos kivitelezési munkák zajlottak korábban, majd érkezett a klímás, aki úgy gondolta, hogy „alányes” a csövezésnek, ami nem sikerült túl jól - helyenként a véső bele-bele kapott a bergmann csőbe, a vezeték épségét is kockáztatva. Arról nem is beszélve, hogy a fal síkjából a bergman csövet a klímavezetékek kikényszerítik, jókora fejtörést okozva ezzel a kőművesnek - ha egyáltalán lesz kőműves...

A végeredményről nincsenek fotóink, így csak remélni tudjuk, hogy javításra kerültek a kivitelezési problémák.

A képeket olvasónk, Tóth Ferenc küldte. Köszönjük!

Küldje be fotóit Ön is!

Fotózza le Ön is az élet- és vagyonbiztonságra veszélyes kivitelezéseket, kontár megoldásokat és rövid kommentárral küldje el szerkesztőségünknek az info@villanylap.hu címre. A „legjobb” felvételeket nyomtatásban is közreadjuk.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

BalesetveszélyÉritésvédelemSzerelvények